Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2016,
8.56

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

5

Natisni članek

Sirija družina Grčija Slovenija begunci

Sobota, 7. 5. 2016, 8.56

7 let, 11 mesecev

V četrtek prihaja v Slovenijo skupina 30 beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

5

begunci | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V četrtek bo v državo predvidoma prispela prva skupina beguncev, ki bodo v Slovenijo premeščeni iz Grčije. Gre za 30 beguncev iz Sirije in Iraka. V Slovenijo bodo prispeli kot prosilci za azil, zato bodo sprva nameščeni v azilnem domu.

V skladu z vladnim načrtom bo v našo državo iz Italije in Grčije letos in prihodnje leto premeščenih 567 beguncev, prihode pa bodo razdelili v manjše skupine. Prva skupina 40 beguncev naj bi v državo prispela že aprila, a so se postopki zavlekli, tako da bo prvih 30 beguncev iz Grčije predvidoma prispelo 12. maja. Gre za državljane Sirije in Iraka, struktura te skupine še ni popolnoma znana, bodo pa med njimi tudi družine.

Deset beguncev naj bi sicer že aprila prispelo iz Italije, a iz te države še niso prejeli odgovora, kdaj naj bi jih napotili v Slovenijo. Gre sicer za državljane Eritreje, med njimi naj bi bilo devet moških in ena ženska.

Begunce varnostno preverili

Vse begunce, ki bodo premeščeni v Slovenijo, so že varnostno preverili, so pojasnili na notranjem ministrstvu. V državo bodo prispeli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Italiji ali Grčiji, zaradi česar bodo postopke v Sloveniji izvedli relativno hitro. Vsakega prosilca bodo obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca.

Ko bodo prispeli v Slovenijo, bodo najprej nameščeni v azilnem domu ali eni od njegovih izpostav. Po pridobitvi statusa pa jih bodo nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru.

Premestitev beguncev je sicer mehanizem solidarnosti znotraj EU ter je način pomoči državam in osebam pod okriljem Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR), ni pa mednarodna obveznost države. Posamezna država se sama odloči, ali bo sodelovala v shemi preselitve.

Poleg 567 beguncev, ki bodo v Slovenijo premeščeni, se bo v državo trajno preselilo še 20 ljudi, ki imajo v tretji državi že priznan status. Ti bodo po prihodu v Slovenijo takoj začeli program integracije, ni pa še znano, kdaj bodo premeščeni.

Ne spreglejte