SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V brežiškem vrtcu Mavrica otrok zbolel za oslovskim kašljem

0,11

termometer

Virusi in otroci
Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke. Foto: Getty Images

V enem od oddelkov brežiškega otroškega vrtca Mavrica, ki ga obiskuje 443 otrok, se je v torek pojavil oslovski kašelj. Bolezen so v brežiškem zdravstvenem domu potrdili, v vrtcu, kjer so pozorni na morebitne bolezenske znake pri drugih otrocih, so o pojavu bolezni obvestili vse starše, je povedala ravnateljica Mavrice Silvija Komočar.

Komočarjeva je dejala, da so starše obvestili, da naj bodo na pozorni na morebitne bolezenske znake, ker se je bolezen pojavila le pri enem otroku, pa je preplah odveč, je poudarila.

Kakšnih bolezenskih znakov pri drugih otrocih v vrtcu danes niso zaznali. Teh prav tako niso odkrili pri mlajšem bratcu zbolelega otroka, je dodala.

Pristavila je, da je sicer govorila z zdravnico brežiškega zdravstvenega doma Romano Laktić, ki ji je povedala, da so diagnozo pri obolelemu otroku potrdili z laboratorijskimi testi. Laktićeva ji je tudi pojasnila, da je potrebno na pojav bolezni in morebitne simptome opozoriti vse starše, še posebej pa tiste, ki otrok niso dali redno cepiti.

Ošpice Novice Na Štajerskem potrdili tri nove primere ošpic

Otrok ob kašljanju velikokrat tudi bruha

Ker je za oslovski kašelj najbolj značilno, da je po 14 dneh še močnejši kot na začetku, otrok pa ob kašljanju velikokrat tudi bruha, zdravnica staršem priporoča, da naj otroka ob vsakem sumu omenjene bolezni odpeljejo k osebnemu zdravniku, je še povedala Komočarjeva.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je oslovski kašelj bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

Norice, vodene koze Novice "Če sumite na okužbo z ošpicami, ne hodite k zdravniku"

V začetku simptomi podobni prehladu

Oslovski kašelj se prenaša s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov. V začetku bolezni so simptomi podobni navadnemu prehladu - pojavi se izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj.

Nato se prične kašelj stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, katerim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok. Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost.

Pojavnost oslovskega kašlja se je v Sloveniji po navedbah NIJZ od uvedbe cepljenja leta 1959 zmanjšala, kljub temu pa vsako leto še vedno zboli nekaj otrok. Lani je tako NIJZ od januarja do sredine oktobra zabeležil 189 primerov oslovskega kašlja, skoraj polovico v ljubljanski regiji.
Cepljenje Novice Tudi v Sloveniji strožje kazni za starše necepljenih otrok? ošpice Novice Nemci bi necepljene otroke izključili iz vrtca, starše pa čaka denarna kazen gripa cepljenje bolezen Novice Novosti pri cepljenju v letošnjem letu  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin