Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2016,
17.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

4

Natisni članek

ZDA Slovenija Borut Pahor Brent Hartley

Sobota, 2. 4. 2016, 17.21

6 let, 7 mesecev

V Andražu nad Polzelo so se spomnili strmoglavljenja ameriškega bombnika pred 72 leti (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

4

Slovesnost ob 72. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V Andražu nad Polzelo so obeležili 72. obletnico strmoglavljenja ameriškega bombnika med drugo svetovno vojno.

K spominski plošči sta venec položila ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley in predsednik republike Borut Pahor. Slednji se je v govoru zavzel za nadaljnjo vsestransko sodelovanje z ZDA.

Slovensko-ameriško prijateljstvo in zavezništvo po njegovih besedah ne sega samo v čas druge svetovne vojne, ampak ima tudi zelo sodobne učinke. Predsednik republike je poudaril, da "brez sodelovanja, brez dialoga brez medsebojnega sodelovanja med narodi dobrih rešitev ni mogoče najti".

Kot je dejal Pahor, današnji praznik slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva ni zapisan v mednarodni pogodbi, ni zaukazan s kakšnim zakonom ali predpisom, ampak je "zapisan v naših srcih".

"Tukaj se zberemo vsako leto zato, da bi potrdili vero v pomen našega iskrenega sodelovanja, vsestranskega zavezništva in upanja, da s skupnimi močmi, ne glede na to, da smo različno veliki, lahko lažje rešujemo skupne težave sodobnega sveta", je povedal Pahor.

Slovesnost ob 72. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Po njegovih besedah se "danes spominjamo tragičnega dogodka, vendar se ga spominjamo v luči poguma tedanje generacije, zavezniških vojakov, ki so pred tričetrt stoletja ubranili svobodo in omogočili svobodnemu človeštvu, da je odprlo novo poglavje civilizacije".

"Naši dedje so pred tričetrt stoletja poskrbeli, da se je odprlo poglavje upanje, ko so porazili sile zla. Naša odgovornost danes je, da našim otrokom odpremo poglavje upanje v njihovo prihodnost, ko zavarujemo ta mir in ga okrepimo. in to je mogoče v tem kompleksnem in zapletenem svetu, polnem protislovij, narediti samo ob velikem medsebojnem spoštovanju, ob poslušanju, ob upoštevanju in iskanju kompromisov, zato, da gre svet naprej in ne nazaj," so Pahorjeve besede prenesli iz urada predsednika republike.

"Opomnik skupni, nadaljnji zavezanosti miru in človekovih pravicah"

Veleposlanik Hartley je v govoru dejal, da spominsko obeležje v Andražu nad Polzelo, ni samo opomnik na žrtve iz zgodovine, pač pa tudi opomnik skupni, nadaljnji zavezanosti miru, človekovih pravicah in mirnemu reševanju konfliktov ter viziji celovite in svobodne Evrope.

Slovesnost ob 72. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Temelji ameriško-slovenskega prijateljstva in vojaškega zavezništva so se po njegovih besedah začeli "tukaj med drugo svetovno vojno", se nadaljevali po drugi svetovni vojni, se okrepili po vstopu Slovenije v EU in zvezo Nato, sedaj pa se nadaljujejo v okviru globalnih prizadevanj v boju proti Islamski državi. Izrazil je prepričanje, da se skupaj lahko spopademo prav vsakega izziva, "če ostanemo zvesti našim vrednotam".

Na območje Andraža nad Polzelo je 19. marca 1944 strmoglavilo sestreljeno ameriško letalo, bombnik B-17 s serijsko številko 41-24405 in imenom Dark eyes. Skupaj z 233 bombniki je poletelo iz italijanske letalske baze ter je bilo namenjeno proti avstrijski Koroški, kjer naj bi uničili tovarno Steyer, ki je takrat služila nemški vojaški industriji.

Osem članov posadke je pri tem umrlo, dva danes prav tako že pokojna vojaka pa sta bila ujeta in sta vojno preživela v ujetniških taboriščih. Šlo je za letalce 15. ameriške zračne sile, za katere so na pokopališču v Andražu postavili spominsko obeležje.

Ne spreglejte