Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2012,
16.14

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

družinski zakonik civilna iniciativa

Sreda, 25. 1. 2012, 16.14

5 let, 1 mesec

V Akademiji za demokracijo za družinski zakonik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Akademiji za demokracijo menijo, da družinski zakonik bolje ureja področje družinskih razmerij kot zdajšnja ureditev.

Po njihovem mnenju je zakonik primeren temelj za urejanje družinskih razmerij, so povedali na današnji predstavitvi svoje izjave pred morebitnim referendumom o zakoniku.

Akademija za demokracijo se zavzema za strpno predreferendumsko razpravo Akademija za demokracijo podpira družinski zakonik in se zavzema za strpno in argumentirano predreferendumsko razpravo, je dejal njen predsednik Lenart Škof.

Družinski zakonik upošteva družbene spremembe, dognanja teorije družinskega prava, ustavnopravne smeri, ki so se pokazale ob nekaterih odločitvah ustavnega sodišča, pa tudi razvoj prava prek sodne prakse, je poudaril član akademije in višji sodnik Višjega sodišča v Ljubljani Tomaž Pavčnik.

Kot so zapisali v izjavi, se zavzemajo za družbo, v kateri "družbeno sobivanje med posamezniki in posameznicami, razdeljeno v številna področja javne in zasebne sfere, ne bo zamejeno z ideološkimi koordinatami, temveč bo izraz skupnega zaupanja v demokratično sobivanje vseh državljank in državljanov".

Menijo, da je tudi ureditev pojma družine, istospolne skupnosti in posvojitve tako pravno kot vrednotno simbolno boljša in ustreznejša kot zdajšnja pravna ureditev.

Akademija: ureditev posvojitve ni idealna, je pa boljša kot doslej Ureditev življenjske skupnosti dveh odraslih oseb v družinskem zakoniku je primer strpnosti do vseh, poudarjajo. To, da sta istospolna in raznospolna skupnost poimenovani različno, a je razen naziva in določenih izjem pravna ureditev za obe enaka, pomeni, da je na simbolni ravni priznana različnost, na pravni ravni pa enakopravnost, so v akademiji navedli v izjavi.

Ureditev posvojitve v zakoniku sicer ni idealna, je pa boljša kot doslej, menijo. "Njena bistvena odlika je, da ne izhaja iz pravice posvojiti otroka (ker takšne pravice ni in je tudi ne more biti), marveč izhaja iz položaja otroka brez staršev in njegovega sedaj pravno zavarovanega položaja do družinskega življenja," ocenjujejo v akademiji.

Izvedba referenduma hkrati z nadomestnimi županskimi volitvami Podpise za razpis referenduma o družinskem zakoniku je zbirala Civilna iniciativa za družino in pravice otrok. Zahteve za razpis referenduma skupaj s podpisi sicer še niso vložili, vendar pa si želijo, da bi bil izveden hkrati z nadomestnimi županskimi volitvami 11. oziroma 25. marca. Nadomestne županske volitve bodo v desetih občinah 11. marca, v Mestni občini Ljubljana pa 25. marca.

Akademija za demokracijo je začela delovati leta 2010. Kot so sporočili 22. septembra 2010, je njen namen odpreti razpravo o demokraciji v Sloveniji ter omogočiti alternativne in inovativne pristope k trenutni problematiki družbenega in političnega življenja.

Ne spreglejte