Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2019,
16.16

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

2

Natisni članek

utopitev bazen NIJZ plavanje

Četrtek, 15. 8. 2019, 16.16

4 leta, 8 mesecev

Utopite se lahko tudi v 20 centimetrov globoki vodi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

2

Poletno vročino radi premagujemo z ohlajanjem v bazenih, morju, jezerih ali pa rekah. Ob tem pa je treba biti previden, saj so utopitve v samem vrhu glede nesreč s smrtnim izidom, takoj za prometnimi nesrečami in nesrečami pri delu. Vsako leto v vodi umre 15 ljudi.

Najbolj ogroženi so otroci od prvega do tretjega leta starosti. Minuli teden se je v bazenu na domačem dvorišču v Beltincih skoraj utopil komaj leto dni star malček, ki se še vedno zdravi v ljubljanskem UKC.

Že 20 centimetrov vode in majhen požirek je lahko dovolj, da se zamašijo dihalne poti, ki so pri otrocih veliko manjše, je za Planet dejal reševalec Lovro Fajfar.

"Otroci se ob padcu v vodo odzovejo refleksno, se pravi čisto nagonsko vdahnejo," razlaga Fajfar.

Kaj storiti, če se otrok ne odziva?

reševalec rešilec reševalno vozilo prva pomoč | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Če se otrok ne odziva, si je treba zapomniti naslednje korake. Najprej otroku spustimo dihalno pot in mu damo pet vpihov.

"In potem začnemo s stiski prsnega koša. To delamo v razmerju 30 stiskov : 2 vpiha, spodnja tretjina prsnega koša, štiri centimetre globoko," svetuje Fajfar.

Le trenutek nepozornosti

Že trenutek je lahko dovolj, starš lahko le za eno minuto obrne pogled. Potreben je stalni nadzor tako mlajših kot starejših otrok. Niti uporaba napihljivih pripomočkov v nekaterih primerih ne prepreči utopitve.

"Na primer, če otroku spodrsne ob robu bazena, pade v vodo, se pri tem udari v rob bazena, izgubi zavest, se potem lahko utopi," pravi Mateja Rok Simon z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

rešilec
Novice Enoletnik iz Beltincev v kritičnem stanju po skorajšnji utopitvi

Otrok naj bi se začel učiti plavanja nekje po četrtem letu starosti. Pa je znanje plavanja dovolj? "Tudi v tem primeru morajo biti starši prisotni," meni Fajfar.

"Mogoče pa gre v takem primeru tudi za neki lažen občutek varnosti s strani staršev, da otrok, če zna plavati, se mu pa nič ne more zgoditi. V resnici ni tako," opozarja Rok Simonova.

Ne spreglejte