Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 3. 2020,
15.14

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

Bojan Ambrožič Dušan Peček meteorit Novo mesto

Nedelja, 8. 3. 2020, 15.14

4 leta, 1 mesec

Razkrili meteorit, ki so ga našli na Dolenjskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Meteorit | Kos meteorita, ki je pristal na slovenskih tleh, tehta 203 grame. | Foto Planet TV

Kos meteorita, ki je pristal na slovenskih tleh, tehta 203 grame.

Foto: Planet TV

Iskanje meteorita, ki je pred tednom dni eksplodiral nad Slovenijo in Hrvaško, je bilo uspešna. Kos meteorita na so območju Dolenjske sicer našli povsem po naključju in ne v okviru sobotne organizirane iskalne akcije. Že v sredo sta ga na domačem dvorišču odkrila oče in sin. Geolog Bojan Ambrožič je najdbo meteorita označil za praznik slovenskega naravoslovja. 

V soboto je potekala iskalna akcija za ostanki meteorita, za katerega so predvidevali, da je padel na Zemljo na območju Slovenije. Kot je na spletni strani zapisal geolog Bojan Ambrožič, je bila akcija uspešna, saj so našli ostanke. "Najden je bil nov slovenski meteorit – meteorit Novo mesto," je sporočil Ambrožič.

Geolog Bojan Ambrožič (levo) in najditelja meteorita Gregor Kos (desno) in njegov sin Jernej(v sredini).  | Foto: Planet TV Geolog Bojan Ambrožič (levo) in najditelja meteorita Gregor Kos (desno) in njegov sin Jernej(v sredini). Foto: Planet TV
203-gramski kos meteorita sta na dvorišču domače hiše v vasi Prečna pri Novem mestu že v sredo popoldne našla Gregor Kos in njegov sin Jernej

"S sinom sva se pripeljala domov in na dovozu hiše opazila predmet, ki ga prej tam ni bilo. Sprva sem podvomil, da gre za meteorit, ker se ga magnet ni prijel, nato pa sem po sobotni iskalni akciji, za katero sem slišal na televiziji, vseeno poklical gospoda Ambrožiča, ki ga je prišel pogledat in potrdil, da vendarle gre za meteorit," je splet naključij opisal Kos. 

Meteoroit (razlika med meteoritom in meteoridom razložena na dnu članka) je eksplodiral nad Slovenijo in Hrvaško, eksplozijo pa so videli številni domačini. Eksplodiral je 34,5 kilometra nad površjem, vstopna hitrost v ozračje je bila približno 21 kilometrov na sekundo, velik pa je bil od enega metra do metra in pol. Tehtal naj bi kar 5,5 tone.

Novice Dokončni zemljevid: na to območje je padel meteorit

Slovenec z inovativno metodologijo izračunal mogoča področja padca

Meteorita viden iz vasi Lokovica na Krasu | Foto: Bojana Aleš Foto: Bojana Aleš Pred iskalno akcijo je z inovativno metodologijo zemljevid mogočega padca ostankov meteorita izdelal tudi Dušan Peček, vodja projekta sarOS™ in strokovnjak za t. i. aplikacije Mission Critical Response.

Pri tem se je povezal z Američanom Jimom Goodallom, avtorjem spletne strani Strewnify.com, ki spremlja padce meteoritov na Zemljo.

V petkovem pogovoru je Peček za Siol.net povedal, da je meteorit na višini 24 kilometrov nehal žareti, močni vetrovi pa so premenili krivuljo padanja ostankov meteorita.

"Iščemo vsaj en košček meteorita"

Peček je izpostavil dve območji, kjer bi lahko našli ostanke meteorita. Kot je dejal pred iskalno akcijo, ki jo je v soboto organiziral Ambrožič, se običajno pred iskanjem izvede tako imenovani consensus oziroma glasovanje.

"Iščemo vsaj en košček meteorita. V iskalnih akcijah pogrešanih ljudi, ko iščemo 'osebo v enem kosu', pa je treba znotraj načrtovanega območja določiti manjše, obvladljive sektorje, ki se jih natančno preiskuje," je pred iskalno akcijo povedal Peček.

Strokovnjaki o meteoritu:

Mini slovarček

METEOROID: manjša, pretežno kamnita gmota, ki kroži okoli Sonca;
ASTEROID: večja, pretežno kamnita gmota, ki kroži okoli Sonca;
KOMET: kot meteoroid in asteroid tudi komet kroži okoli Sonca, a za razliko od njiju je sestavljen pretežno iz ledu in prahu;
METEOR: svetlobni pojav, ki spremlja pot meteoroida skozi ozračje;
METEORIT: ostanek, ki pade na tla.
Ne spreglejte