Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
5. 12. 2013,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

korupcija

Četrtek, 5. 12. 2013, 11.30

8 let

Urban Vehovar: Obstaja koalicija levih in desnih, ki želi uničiti KPK

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Za vsakim ministrstvom obstaja mreža, ki je močnejša od ministra. Ne gre za korupcijo, gre za vzporedno oblast, za nepotizme, ki ropajo," opozarja sociolog Urban Vehovar.

Slovenija je danes v razvojni blokadi, z nepropulzivnim gospodarstvom, brez motorja, ki bi nas lahko potegnil iz krize, je prepričan sociolog Urban Vehovar, ki je na dogodku Ali je Slovenija res med najbolj koruptivnimi državami? v organizaciji podjetja SGS in časopisa Finance spregovoril o škodi, ki jo korupcija povzroča gospodarstvu.

Konkurenčnost na dnu, prostora za rast ni Raziskovalec z Univerze na Primorskem je poudaril, da kakovost vlaganja v našo državo upada, imamo nizko raven konkurenčnosti, naraščajočo revščino in sistemsko korupcijo, pri tem pa prav na nobenega od naštetih pojavov nimamo odgovora.

Tudi zato, ker najbolj prodorna podjetja nimajo prostora, da bi lahko rasla, mala in srednja podjetja pa ne dostopa do trga in finančnih virov, je bil eden izmed njegovih poudarkov.

Koalicija levih in desnih Razloge za opisano stanje Vehovar uvršča v štiri kategorije. Ujetje državnega aparata se kaže v pasivnosti, politični lojalnosti, posledično pa neučinkovitih nadzornih institucijah, ki so talec omrežij, ki delujejo v ozadju in zavirajo nadzorne procese.

"Ta trenutek obstaja koalicija levih in desnih, ki želi uničiti protikorupcijsko komisijo," je dejal.

O zavarovalnicah se še ne govori Izpostavil je tudi "ujetje denarnega toka", prepričan je namreč, da celoten bančni sistem obvladujejo politične povezave, omrežja moči.

Vehovar: "Ujete so tudi zavarovalnice, a o tem se še ne govori. Precejšen del javnega naročanja je potekal v skladu z vnaprej določenimi koristniki, javna naročila so bila pogosto večkratno preplačana. Nekatera podjetja, tudi zasebna, sistematično niso plačevala računov."

K zdajšnjemu stanju naj bi po besedah Vehovarja prispevala tudi kadriranje ljudi za izvajanje plenilskih praks, denimo na Kadu in Sodu, ter deformacija trga. Obstaja namreč cela vrsta podjetij, sinekur, ki so same sebi namen in katerih denarni tok tvori država, opozarja Vehovar.

Kadriranje in zadolževanje do bankrota

"V Sloveniji imamo vzporeden sistem oblasti, ta je močnejši od vlade, od KPK. Nobenega dvoma ni, kdorkoli prevzema ministrstvo za zdravstvo, je samo lutka. Enako velja za ministrstvo za finance. Ne minister, znotraj ministrstva, na nižjih ravneh je struktura, ki upravlja ministrstvo. V tem trenutku obstaja načrt, da bodo Slovenijo zadolževali zunaj nadzora EU, da bodo lahko to počeli še dovolj dolgo. Nismo namreč še v takšnem stanju kot Grčija. Pred vrati ministra stojijo borzni posredniki, lobisti. Zadolžili nas bodo do bankrota in še čez."

"Za vsakim ministrstvom obstaja mreža, ki je močnejša od ministra. Ne gre za korupcijo, gre za vzporedno oblast, za nepotizme, ki ropajo," je bil oster Vehovar, ki je v povezavi z naštetim omenil tudi "komunalno mafijo".

"Omrežja delujejo vzporedno s politiko, z njo sodelujejo le še občasno, saj so močnejša od same strukture oblasti."

Drugi tir je drugi Teš Vehovar je v naboru ugotovljene škode, ki jo korupcija povzroča gospodarstvu, naštel izčrpavanja paradržavnih podjetij, slaba posojila v bankah in stroške, povezane z njihovo dokapitalizacijo, upad BDP, plenjenje pri javnih naročilih, omenil je tudi projekt Teš 6 in predlog projekta drugi tir, ki je po njegovem mnenju "enaka zgodba kot Teš 6".

"Tu so še izgubljena delovna mesta, propadla podjetja, samomori podjetnikov," je dejal Vehovar, ki pravi, da škodo lahko merimo v milijardah.

Ljudje ne verjamejo več v demokracijo, kje je rešitev? "Na širši ravni pa se zgodi razupravičenje demokracije in kapitalizma, ljudje ne verjamejo več ne v eno ne v drugo. Krivo je tudi sodstvo, vendar ne toliko, kot to skuša prikazati politika, da bi prikrila svoj delež, pri tem pa prednjači SDS."

Vehovar je prepričan, da rešitev za Slovenijo ni le v privatizaciji, saj omrežja lahko tudi po privatizaciji ostanejo nedotaknjena. Po njegovem mnenju je potrebna skrb pri odločanju, komu bomo prodali državna podjetja.

Ne spreglejte