Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2014,
18.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zoran Janković KPK sodišče tožba

Petek, 27. 6. 2014, 18.02

8 let

Upravno sodišče bo moralo spet odločati o tožbi Zorana Jankovića na poročilo KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi predsednika PS Zorana Jankovića na zavrnitev tožbe zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so sporočili iz PS.

Tožbo je zavrnilo upravno sodišče, ki bo tako moralo po razveljavitvi sodbe na vrhovnem sodišču o zadevi ponovno odločati. Vrhovno sodišče je sklep sprejelo 9. maja.

Izkazalo se je, da je imel Zoran Janković prav, ko je poudarjal, da mora biti nad KPK sodni nadzor, so zapisali v PS. Janković je prepričan, da bo nov postopek pokazal, da v njegovem primeru ni podana kakršnakoli kršitev zakona.

Tožba zaradi varstva ustavnih pravic Janković je po prejemu poročila o nadzoru KPK o premoženju predsednikov parlamentarnih strank, v katerem je pisalo, da Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, vložil tožbo na upravno sodišče zaradi varstva ustavnih pravic. Poudarjal je predvsem pravico do sodnega varstva, domnevne nedolžnosti in do zasebne lastnine ter dedovanja. Upravno sodišče je tožbo zavrnilo. Janković se je pritožil na vrhovno sodišče, ki je ugotovilo, da je pritožba utemeljena.

Po navedbah iz sporočila za javnost PS je vrhovno sodišče ugotovilo, da se upravno sodišče do navedb Jankovića v pritožbi konkretno ni opredelilo in zato pavšalna ocena sodišča, da je bil ves postopek pravilen in da zato kršitev ustavnih pravic Zorana Jankovića ni bilo, ne ustreza standardu obrazložene sodne odločbe. Zato vrhovno sodišče preizkusa zakonitosti in ustavnosti ne more opraviti, še piše. Podobno je vrhovno sodišče ugotovilo tudi pri obravnavi pritožbe predsednika SDS Janeza Janše, ki ji je pred kratkim ugodilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v ponovno odločanje.

Vrhovno sodišče je v obrazložitvi sklepa pri odločanju o Jankovićevi pritožbi opozorilo na vrsto izhodišč in nalog, ki jih mora KPK upoštevati pri obravnavi premoženjskega stanja funkcionarjev.

Delovanje KPK ima v konkretnih primerih posebno družbeno težo, pa tudi posledice ter učinki njenega delovanja in ukrepanja so lahko zelo hudi ter lahko predstavljajo hud poseg v temeljne človekove pravice in svoboščine obravnavane osebe, je zapisalo sodišče, so sporočili iz PS.

KPK zato po mnenju vrhovnega sodišča sme voditi le postopke, za katere je stvarno pristojna, voditi pa jih mora po predpisanem postopku ter izdajati akte in ukrepati le v skladu in v obsegu svojih pooblastil, so še sporočili iz PS.

Janković trdi, da se mu je premoženje povečalo Ključna zakonska določba glede nalog in pooblastil KPK v okviru nadzora nad premoženjskim stanjem se nanaša na nesorazmerno povečanje premoženja. Če KPK to utemeljeno sumi, lahko državnemu tožilstvu ali drugemu pristojnemu organu predlaga, da ta v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepa.

V primeru Zorana Jankovića KPK tega ni storila in se postopek ni zgodil, s čimer Zoranu Jankoviću tudi ni dala možnost, da dokaže, da se mu premoženje ni povečalo, kar ves čas trdi, spremenila se je le oblika, je menilo sodišče.

Vrhovno sodišče je zato upravnemu naložilo, da se mora konkretno in jasno opredeliti do pomembnih ugovorov Jankovića v pritožbi, ugotoviti in presoditi pravne podlage za sprejetje in objavo poročila in posledično ugotoviti, ali so se zgodile kršitve ustavne pravice Zorana Jankovića.

Ne spreglejte