Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
11.52

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

upravno sodišče UKOM RTV Slovenija

Sreda, 17. 1. 2024, 11.52

3 mesece, 1 teden

Upravno sodišče: Nekdanje vodstvo RTVS neutemeljeno zavrnilo dostop do pogodbe med RTVS in Ukomom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
RTV Slovenija | Foto STA

Foto: STA

Upravno sodišče je s sodbo v petek pritrdilo Informacijskemu pooblaščencu, da mora javni zavod Radiotelevizija Slovenija (RTVS) neznanemu prosilcu posredovati pogodbo med RTVS in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) glede storitev pokrivanja dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU v letu 2021, saj gre za informacijo javnega značaja.

Informacijski pooblaščenec je v odločbi 5. januarja 2022 torej pravilno ugotovil, da zahtevana pogodba ne sodi v tržno dejavnost, kar je zmotno zatrjevala RTVS, so v sporočilu za javnost zapisali pri pri Informacijskem pooblaščencu.

"Informacijski pooblaščenec odločitev sodišča pozdravlja in upa, da ji bo RTVS z novim vodstvom sledila ter prosilcu pogodbo posredovala, v prihodnje pa bolj skrbela za transparentnost svojega delovanja, saj deluje v javnem interesu," je zapisala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Storitve o zahtevani pogodbi ni mogoče obravnavati kot tržno dejavnost

Predsedovanje Svetu EU predstavlja naloge državnega oziroma javnega pomena na najvišji politični ravni, ki jih je RTVS kot javni medijski servis posebnega kulturnega in narodnega pomena dolžna spremljati in zagotavljati tehnično podporo v okviru izvajanja javne službe. Tudi zato storitve po zahtevani pogodbi ni mogoče obravnavati kot tržno dejavnosti, je poudarila pooblaščenka.

RTVS je pravna oseba javnega prava in kot taka zavezana k transparentnosti v svojem celotnem delovanju. Sodišče je poudarilo, da je pravilna opredelitev Informacijskega pooblaščenca, da gre za pogodbo med dvema javnopravnima subjektoma, zato mora biti že iz tega razloga takšna pogodba javna. K javnosti je RTVS zavezana tudi na podlagi področne zakonodaje z zakonom o Radioteleviziji Slovenija, ki določa, da je njeno poslovanje javno, so zaključili.

Izjava RTV
Mnenja Majda Širca: Porušiti ta čebinarski RTV do tal!
Ne spreglejte