Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
13.44

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

7

Natisni članek

poljsko meso Uprava za varno hrano inšpekcija kebab

Sreda, 27. 2. 2019, 13.44

5 let, 1 mesec

Uprava za varno hrano: V Sloveniji ni mesa, ki bi izviralo iz sporne poljske klavnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

7

Kebab | Glede na rezultate analiz se je uprava za varno hrano odločila za poseben nadzor nad mesnimi pripravki ne glede na njihovo poreklo. | Foto Reuters

Glede na rezultate analiz se je uprava za varno hrano odločila za poseben nadzor nad mesnimi pripravki ne glede na njihovo poreklo.

Foto: Reuters

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so v sredo v zvezi z mesom iz sporne poljske klavnice prejeli še zadnje rezultate kemijskih analiz za goveje meso, ki je bilo vzorčeno. Rezultati so pokazali, da v Sloveniji ni mesa, ki bi izviralo iz sporne klavnice, bo pa uprava za varno hrano začela izvajati poseben nadzor nad mesnimi pripravki ne glede na njihovo poreklo.

V okviru nadzora so inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v devetih obratih odvzeli 14 vzorcev za kemijske analize in 14 vzorcev za mikrobiološke analize, od tega po 12 vzorcev mesa in po dva vzorca mesnega pripravka.

12 vzorcev mesa je bilo skladnih tako glede kemijskih analiz kot mikrobioloških analiz, eden pa je bil skladen glede kemijskih analiz in neskladen glede mikrobioloških analiz, so danes sporočili z uprave za varno hrano.

Kebab
Novice Slovenec čez mejo vozil poljsko meso za kebab

V dveh vzorcih mesnega pripravka za kebab ugotovili prisotnost salmonele

Preverjanja govejega mesa in mesnih obrezlin iz Poljske, ki so jih prejeli slovenski obrati iz drugih poljskih mesnopredelovalnih obratov, so pokazala, da gre za mikrobiološko in kemično varno živilo. Na drugi strani je izvedeni nadzor pokazal, da so mesni pripravki za kebab, ki jih proizvajajo poljski obrati, mikrobiološko tvegana živila.

Analiza dveh vzorcev za kebab je pokazala na prisotnost salmonele, v enem vzorcu so odkrili tudi prisotnost ketoprofena. | Foto: Reuters Analiza dveh vzorcev za kebab je pokazala na prisotnost salmonele, v enem vzorcu so odkrili tudi prisotnost ketoprofena. Foto: Reuters

V dveh vzorcih mesnega pripravka za kebab, ki sta bila vzorčena v okviru omenjenega posebnega nadzora, so namreč ugotovili prisotnost salmonele. V enem od teh dveh vzorcev je bila s kemijsko analizo potrjena še prisotnost zdravila, in sicer aktivne substance ketoprofen, medtem ko je bil drugi vzorec skladen.

Za oba mesna pripravka je bil izveden odpoklic, živilo, ki je bilo ustrezno termično obdelano, pa ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje potrošnikov, so sporočili z uprave za varno hrano.

Kebab
Novice Kje vse so prodajali sporni kebab? #seznam

Pri mesnih pripravkih bo uprava za varno hrano začela izvajati poseben nadzor

V končnem poročilu so namreč inšpektorji zapisali, da je nadzor nad mesnimi pripravki tako poljskih kot tudi drugih proizvajalcev treba nadaljevati zlasti zaradi preverjanja skladnosti z mikrobiološkimi merili. Distributerji bi po njihovih besedah morali več pozornosti posvetiti lastnim postopkom preverjanja dobaviteljev.

Na podlagi ugotovitev nadzora v zvezi z mesom iz sporne poljske klavnice je UVHVVR začela izvajati poseben nadzor nad mesnimi pripravki ne glede na njihovo poreklo.

Posedi: Poostreno nadzorujemo mesne pripravke v distribuciji, ne glede na poreklo

Generalni direktor uprave Janez Posedi je povedal, da je uprava po odkritju omenjenih dveh vzorcev kebaba, ki nista bila skladna, začela poseben nadzor nad pripravki - vsemi, ne le za kebab -, ki še traja. "V okviru tega posebnega nadzora pregledujemo mesne pripravke v distribuciji, torej pri dobaviteljih, ne glede na poreklo, a s poudarkom na tistih, ki ne izvirajo iz Slovenije," je povedal in dodal, da bodo skušali pregledati vse pripravke, ki so na trgu.

V koliko obratih - vseh odobrenih obratov v segmentu živil živalskega izvora je okoli 600 - so mesni pripravki, bodo ugotovili med nadzorom. Posedi pričakuje, da bo ta poseben nadzor končan v mesecu ali dveh.

 

Ne spreglejte