Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
15.27

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Veljko Rus smrt

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 15.27

6 let, 1 mesec

Umrl filozof in sociolog Veljko Rus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Veljko Rus | Foto Slovenska akademija znanosti in umetnosti

Foto: Slovenska akademija znanosti in umetnosti

Danes je ugasnilo življenje dolgoletnega predavatelja in zaslužnega profesorja na ljubljanski fakulteti za družbene vede, znanega filozofa in sociologa Veljka Rusa. Novico so potrdili na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (Sazu). Star je bil 88 let. Datum žalne seje bo znan v kratkem.

Veljko Rus se je rodil 8. decembra 1929 v Višnji Gori. Maturiral je v Ljubljani na 1. gimnaziji, diplomiral na Katedri za čisto filozofijo Univerze v Beogradu in doktoriral na Katedri za sociologijo Univerze v Zagrebu. Med letoma 1957 in 1958 je bil na specializaciji v Poitiersu in Parizu, kjer je pripravljal doktorat s področja filozofije dela.

Trn v peti socialističnemu sistemu

Leto pozneje so ga odslovili z univerze zaradi neustreznih moralnopolitičnih stališč. Leta 1960 se je zaposlil na Višji kadrovski šoli v Kranju, kjer je predaval sociologijo dela in izvajal empirične raziskave s področja organizacijske demokracije. Med letoma 1968 in 1969 je bil na specializaciji v ZDA na Columbii v New Yorku, v Ann Arboru in na Berkeleyju, piše na spletni strani Sazuja.

Po vrnitvi je Rus na katedri za sociologijo v Zagrebu zagovarjal doktorsko tezo Odgovornost in moč v delovnih organizacijah. Nato se je zaposlil na katedri za sociologijo v Ljubljani, a so ga od tam prav tako odslovili zaradi neustreznih idejnopolitičnih stališč. Po spremembi političnega režima se je vrnil na fakulteto za družbene vede, kjer je uvedel podiplomski študij iz menedžmenta neprofitnih organizacij.

Urednikoval Reviji 57 in Perspektivam

Rus je deloval tudi kot urednik Revije 57 in Perspektiv, ki sta vzpostavili intelektualno angažirano kulturno in politično prizorišče v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja.

Izredni član Sazuja je postal 30. maja 1991, redni član 6. junija 1995. Rus je bil tudi častni član Slovenskega sociološkega društva, ambasador znanosti in ustanovitelj Raziskovalnega komiteja št. 10 (za industrijsko demokracijo) pri International Sociological Association.

Sam ali s sodelavci je objavil 192 strokovnih člankov in 30 samostojnih knjižnih del. Svoje prvo knjižno delo Človek, delo in strukture je objavil 1970. Zanj je 2013 je prejel nagrado Sklada Borisa Kidriča. Samostojno je objavil še Socialna država in družba blaginje (1990), Podjetizacija in socializacija države (2001) in Tretja pot med antikapitalizmom in postsocializmom (2009).

Ne spreglejte