SiolNET. Novice Slovenija
1,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umor 77-letnika v gozdu: v priporu štiri mlajše osebe

1,95

termometer

Ljubljanski kriminalisti so v preteklih dneh prijeli osumljence umora 77-letnega moškega z območja Grosupljega. Kaznivo dejanje naj bi 18. marca popoldne zagrešili slovenski državljani, stari 24, 23, 19 in 18 let, z območja Kočevja. Policisti so jih prijeli konec marca in jih privedli pred preiskovalno sodnico, ki je za vse odredila pripor.

Kriminalisti so ugotovili, da naj bi se osumljenci tega dne v popoldanskem času pripeljali na območje Grosupljega, tam parkirali vozilo in se peš odpravili v bližnji gozd, da bi iz bivališča pokojnega odnesli vrednejše predmete, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja ljubljanskih kriminalistov Damjan Petrič, povzema STA.

Knafelj Slavko Novice Znanih več podrobnosti o umoru 77-letnika, ki je živel v gozdu #video

Ker jih je zalotil, so ga pretepli

Pri početju naj bi storilce zalotil lastnik, ki naj bi ga nato napadli, pretepli ter mu zvezali roke in noge. Pozneje naj bi preiskali njegovo bivališče ter mu ukradli 2.000 evrov gotovine in dva mobilna telefona, nato pa zbežali.

Odpeljali naj bi se proti domu, približno po 15 kilometrih pa določene predmete, ki naj bi jih uporabili ali pridobili pri kaznivem dejanju, zmetali v potok. Določene predmete naj bi pozneje, ko so izvedeli, da je žrtev umrla, zažgali doma.

Žrtev in storilci se niso poznali

Hudo pretepenega in zvezanega 77-letnika naj bi pustili ležati na kraju dogodka. Tam je ostal vse do naslednjega dne, ko ga je okoli 12. ure našel znanec ter poklical policijo in reševalce. Žrtev je na kraju dejanja umrla, je povedal Petrič. Dodal je, da se žrtev in storilci po dozdajšnjih informacijah niso poznali med seboj.

Motiv in število storilcev nista bila takoj znana, zato so policisti še več dni preiskovali širšo okolico gozda, kjer je živel pokojni, prav tako so zavarovali več posnetkov nadzornih kamer in opravili razgovore z več kot 70 ljudmi.

umor Grosuplje Novice Policisti prijeli morilce 77-letnika, ki je živel v gozdu

30. marca so odvzeli prostost prvemu osumljencu, dan pozneje pa še preostalim trem. Pretekli petek so jih s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico, ki je za vse odredila pripor, piše STA.

Vse štiri je policija sicer že obravnavala zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in zaradi prekrškov z elementi nasilja. Za kaznivo dejanje umora je predpisana kazen od 15 do 30 let zapora, je povedal Petrič.

Slovenija spada med varnejše države

Damjan Miklič z oddelka za krvne in seksualne delikte na Generalni policijski upravi je ob tem pojasnil, da Slovenija po številu ubojev in umorov tako v svetovnem kot evropskem merilu spada med najvarnejše države.

Kot je pojasnil Miklič, število omenjenih kaznivih dejanj že dlje časa upada. Še v 90. letih so na leto obravnavali do sto primerov ubojev, umorov oziroma poskusov ubojev in umorov. Po letu 2000 je to število padlo na od 60 do 80, po letu 2007 pa na okoli 40 primerov letno.

Večina ubojev in umorov je po njegovih besedah uspešno preiskana. V zadnjih 30 letih je neraziskanih ostalo le za dober odstotek primerov. Kriminalistične preiskave v teh primerih nadaljujejo, je pojasnil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin