Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

13

Natisni članek

Hrvaška Slovenija Arbitražni sporazum meja arbitraža

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Ukrepi oblasti ob določitvi meje s Hrvaško oviti v tančico skrivnosti

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

13

Piranski zaliv, Obala, morje | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

V četrtek bo določena meja med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija se na ta zgodovinski dogodek intenzivno pripravlja, a zaradi zaupnosti podatkov podrobnosti ne razkriva.

Arbitražno sodišče v Haagu bo v četrtek javno objavilo razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško. V skladu z arbitražnim sporazumom bo določilo potek meje med državama na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Kaj konkretno se bo spremenilo v življenju državljanov na obeh straneh meje? Kako bodo spremenjene policijske aktivnosti ob varovanju meje, smo želeli izvedeti od pristojnih institucij, a podrobnosti ne želijo razkriti.


Morda vas zanima še:

Kaj o izvrševanju odločitve arbitražnega sodišča pravi mednarodna skupnost
Vse, kar ste vedno želeli vedeti o slovensko-hrvaških mejnih sporih


V pol leta predvidoma brez sprememb

Slovenija in Hrvaška sta se s sklenitvijo arbitražnega sporazuma pred skoraj osmimi leti zavezali, da bosta v šestih mesecih po objavi razsodbe sprejeli oziroma po potrebi spremenili domačo zakonodajo. Zagotoviti bosta morali tudi vse potrebno za njeno izvajanje.

Slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor sta 4. novembra 2009 v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum. | Foto: Reuters Slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor sta 4. novembra 2009 v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum. Foto: Reuters Po besedah predstojnice katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Vasilke Sancin bosta državi morali najprej ugotoviti, ali obstajajo kaka neskladja v zakonih in podzakonskih aktih. S tem bo kar nekaj dela, ne bo pa potrebno nobeno usklajevanje s Hrvaško, pojasnjuje Sancinova.

Vlada pripravila več scenarijev

O implementaciji razsodbe je sicer minuli teden razpravljala vlada. Po zagotovilih vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer ima vlada pripravljenih več različnih scenarijev, ki pa jih ne želi razkriti.

Na ministrstvo za notranje zadeve smo naslovili več konkretnih vprašanj, kako so pripravljeni na izvajanje nadzora na novi meji. Med drugim smo jih vprašali, ali izvajajo kakšne aktivnosti ob razsodbi in ali bodo morda povečali število policistov na meji.

"Slovenija bo spoštovala odločitev arbitražnega sodišča. Na njeno implementacijo, ki zajema različne vidike, se Slovenija intenzivno pripravlja. Podrobnejših informacij zaradi zaupnosti ne moremo posredovati," so nam skopo odgovorili z ministrstva za notranje zadeve.

Ne spreglejte