Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
13.55

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

med kemikalije pesticidi UKC Ljubljana Miran Brvar

Četrtek, 17. 12. 2015, 13.55

5 let, 8 mesecev

UKC opozarja: Previdno pri slovenskem medu, lahko je strupen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V medu nekaterih naših čebelarjev so strupene snovi, zato ga ne bi smeli uživati, opozarjajo v UKC Ljubljana.

Med čebelarjev, ki so za zdravljenje varoze uporabljali insekticida amitraz in rotenon ter pesticid klorfenvinfos, ni varen in ga je treba izločiti iz prodaje, je danes v izjavi za javnost poudaril vodja Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Miran Brvar. Opozoril je, da gre za strupene stvari, ki so zdravju nevarne že v majhnih količinah.

Veterinarji so pri poletnem nadzoru vzorcev medu in satja z medom, ki so jih odvzeli 20 čebelarjem, odkrili prisotnost treh učinkovin, ki predstavljajo tveganje za zdravje –dovoljenega insekticida amitraz, prepovedanega pesticida klorfenvinfos in prav tako prepovedanega insekticida rotenon.

Uprava je ugotovila, da čebelarji v velikem odstotku uporabljajo neregistrirane preparate za zdravljenje varoze. Ostanke aktivnih učinkovin so odkrili tako v medu kot satju. Po navedbah uprave količine ostankov v medu sicer ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov, medtem ko so izdelki iz medu s satjem, ki se pojavljajo na trgu, lahko škodljivi za zdravje ljudi.

Kakšne so nevarnosti pri zaužitju Našli so amitraz, ki je dovoljen insekticid, klorfenvinfos, ki je prepovedan pesticid, in rotenon, tudi prepovedan insekticid. Rotenon je ekstrakt tropske rastline, ki je strupen, zavre celično dihanje in povzroči nastanek prostih kisikovih radikalov. Okvari lahko predvsem možganske celice ter povzroči prezgodnjo demenco, okorelost in tresenje, bolezen, ki je podobna Parkinsonovi, zato je tudi prepovedan.

Klorfenvinfos in amitraz sta najverjetneje hormonska motilca, ki že v majhnih koncentracijah motita na primer razvoj otrok, povzročata prezgodnjo puberteto, neplodnost, feminizacijo moških, pa tudi prezgoden pojav vrst raka, predvsem hormonsko odvisnih, kot sta rak dojke in prostate.

Ali med še priporočajo kot zdravo živilo? Najmanjša količina, ki je strupena, ni določena. Rotenon in klofenvinfos sta prepovedana že 20 let, vse troje pa so strupene snovi, ki jih v hrani ne sme biti, je prepričan Brvar. Mejne koncentracije, ki se v zadnjem času omenjajo v medijih, so dogovorjene, arbitrarno določene, nekakšen kompromis med politiko, stroko in raznimi lobiji, npr. prehrambeno industrijo.

To nikakor ne pomeni, da je hrana, če je koncentracija pod mejno vrednostjo, varna. "Morate upoštevati tudi, da gre za cel koktajl teh kemikalij. Učinki se verjetno seštevajo," je dodal Brvar in poudaril: "Medu čebelarjev, ki so uporabljali te kemikalije, gotovo ne priporočam. Tega je treba odstraniti s trga."

Ne spreglejte