Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2013,
19.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maribor UKC Maribor

Četrtek, 28. 11. 2013, 19.50

8 let

UKC Maribor po devetih mesecih z nekaj manj kot 59.000 evri izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je od začetka januarja do konca septembra letos pridelal nekaj manj kot 59.000 evrov izgube, kar je 0,05 odstotka skupnih prihodkov.

Tako direktor Gregor Pivec kot svet zavoda ocenjujeta, da je to v danih razmerah dober rezultat.

"Zelo težko je bilo zdržati pritisk, predvsem ker nismo manjšali programa" Izkazani presežek odhodkov nad prihodki v višini 58.640 evrov po navedbah vodstva zavoda kaže na izboljšanje v primerjavi z rezultatom poslovanja v prvem polletju, kar je posledica intenzivnih varčevalnih ukrepov v kliničnem centru. Med njimi so zmanjšanje stroškov dela in intenzivna pogajanja z dobavitelji glede cen zdravil in medicinske opreme. "Zelo težko je bilo zdržati pritisk, predvsem ker nismo manjšali programa," je ob obravnavi poročila o poslovanju na današnji seji sveta zavoda povedal direktor Pivec.

Med januarjem in septembrom letos so prihodki znašali nekaj več kot 122,3 milijona evrov in so za 3,8 odstotka manjši od prihodkov v enakem obdobju preteklega leta. Odhodki so znašali nekaj manj kot 122,4 milijona evrov in so bili od doseženih v enakem obdobju lani nižji za 6,6 odstotka.

V nekaterih primerih celo presegli delovni program Kljub temu so v UKC Maribor dosegli oziroma v nekaterih primerih celo presegli delovni program. V devetih mesecih je bilo opravljenih 33.484 primerov akutne bolnišnične obravnave, kar presega načrte za 3,9 odstotka.

Likvidnostno situacijo ohranjajo na ravni konca preteklega leta. Obveznosti ne morejo poravnavati v zakonsko predpisanem 30-dnevnem plačilnem roku, vendar je zamujanje s plačili do največ 35 dni. To je po navedbah uprave boljše od povprečja v zdravstvu.

o,2 odstotka manj zaposlenih kot konec lanskega leta Konec septembra je bilo v UKC Maribor zaposlenih 2791 delavcev, kar je 0,2 odstotka manj kot konec lanskega leta. Število zdravnikov se je v primerjavi s koncem leta 2012 zmanjšalo za 24, v največji meri zaradi zmanjšanja števila pripravnikov. Zmanjšali so tudi število podjemnih in avtorskih pogodb.

Kljub zaostrenim pogojem poslovanja UKC Maribor po besedah predsednika sveta zavoda Bogdana Čepića "uspeva poslovati zelo malo pod vodo", kar je rezultat "dobrega dela" vodstva in ostalega osebja zavoda. Upa, da bo poslovni rezultat ob koncu leta pokazal "pozitivno ničlo". Lansko poslovno leto je UKC Maribor zaključil z izgubo v višini šest milijonov evrov.

Ne spreglejte