SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Učitelji grozijo z bojkotom, če za svoje delo ne bodo plačani

4

termometer

Predstavniki ministrstva za izobraževanje in sindikata Sviz so se dogovorili, da bodo na ministrstvu do sredine aprila pripravili spremenjen pravilnik o nacionalnem preverjanju znanja.

Če učiteljem ne bodo zagotovili ustreznega plačila, po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) letos verjetno ne bo mogoče izvesti. Predstavniki Sviza ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so se namreč na sestanku pogovarjali o ureditvi vrednotenja dela učiteljev pri izvedbi NPZ. Učitelji namreč za popravljanje NPZ po zdajšnjem pravilniku niso dodatno plačani.

Ministrstvo mora pripraviti spremenjen pravilnik Kot je po sestanku medijem pojasnil Štrukelj, so ministrstvo obvestili, da je treba delo učiteljev pri izvedbi NPZ ustrezno ovrednotiti do izvedbe letošnjega NPZ, ki bo maja. Tako so se po njegovih besedah dogovorili, da ministrstvo do sredine meseca pripravi spremenjen pravilnik, ki bo ovrednotil preverjanja. "Potem pa bomo videli, kako se lahko dogovorimo tudi za vsebinske spremembe NPZ".

Učitelji so za bojkot V sindikatu hkrati preverjajo, ali bi bili učitelji pripravljeni bojkotirati ta preverjanja, če zanje ne bi bili ustrezno plačani. Prvi podatki po Štrukljevih besedah kažejo, da bi bila udeležba v bojkotu "tako rekoč stoodstotna". Če z ministrstvom ne bodo dosegli dogovora, je tako zelo verjetno, da NPZ letos ne bo mogoče izvesti. Kakšno plačilo zahtevajo za delo učiteljev pri preverjanju NPZ, Štrukelj ne želi razkriti, saj je to vprašanje pogajanj.

Vrednotenje del letne delovne obveznosti Po zdajšnjem pravilniku o NPZ v osnovni šoli namreč vrednotenje opravijo učitelji v okviru svoje letne delovne obveznosti in za to niso dodatno plačani. Da popravljanje omenjenih nalog ne more biti del rednega delovnika učiteljev, so najprej opozorili na Osnovni šoli Prule, v Svizu pa so nato začeli preverjati podporo morebitnemu bojkotu izvedbe letošnjega NPZ.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin