Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 4. 2021,
8.22

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

17

Natisni članek

Dom na Osankarici požar

Petek, 9. 4. 2021, 8.22

3 leta

Žalostno pogorišče priljubljenega Doma na Osankarici so si ogledali kriminalisti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

17

Kot smo že poročali, je obsežen požar ponoči povsem uničil priljubljen Dom na Osankarici v občini Slovenska Bistrica, je pa gasilcem uspelo rešiti del stavbe, v kateri je muzejska zbirka Pohorskega bataljona. Preprečili so tudi, da bi zgorel bližnji gozd, kamor se je požar prav tako razširil. Gmotna škoda je velika, žrtev ali poškodovanih pa k sreči ni bilo.

Dom na Osankarici, ki stoji na nadmorski višini 1.193 metrov, je zagorel nekaj po 20. uri, požar pa je poskušalo pogasiti več kot sto gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno na Pohorju.

Po požaru se je del objekta porušil, je povedal vodja bistriške civilne zaščite Branko Hojnik. | Foto: Bojan Puhek Po požaru se je del objekta porušil, je povedal vodja bistriške civilne zaščite Branko Hojnik. Foto: Bojan Puhek

Kot je za spletno stran Bistrican.si pojasnil vodja bistriške civilne zaščite Branko Hojnik, so pri gašenju porabili več kot 50 tisoč litrov vode. Ocenjuje, da gre za eno večjih intervencij v zadnjem času.

Uspeli rešiti muzejski del zgradbe

Medtem ko je počitniško-gostinski del doma v celoti zgorel, pa so gasilci uspeli rešiti muzej Pohorskega bataljona, ki se nahaj v levem krilu zgradbe.

Gasilcem je uspelo rešiti muzejski del stavbe, ki je v lasti občine Slovenska Bistrica.  | Foto: Facebook/Osankarca Gasilcem je uspelo rešiti muzejski del stavbe, ki je v lasti občine Slovenska Bistrica. Foto: Facebook/Osankarca

Razstavne panoje so zaščitili s polivinilom.  | Foto: Facebook/Muzej narodne osvoboditve Razstavne panoje so zaščitili s polivinilom. Foto: Facebook/Muzej narodne osvoboditve

"Prizadevali so si zaščititi tudi razstavo in pomagali rešiti predmete," so sporočili iz Muzeja narodne osvoboditve Marbor. "Voda je naredila svoje in razstava bo potrebna obnove. Naslednji teden staknemo glave z lastniki prostorov. Hvala gasilcem, ki so naredili vse, kar je bilo možno in še več! Hvala Muzeju novejše zgodovine Celja za ponujeno pomoč. Gremo naprej!" so hvaležni muzejski delavci.

Žalostni prizori na pogorišču (foto: Bojan Puhek)

Fotogalerija
1 / 29

Vzrok požara še ni znan, niti ni znan obseg gmotne škode, je pa ta nedvomno velika, je poročal Val 202.

S Policijske uprave Maribor so medtem sporočili, da bodo njihovi kriminalisti danes skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija začeli ogled ter ugotavljanje vzroka požara in vseh okoliščin dogodka.

Najemnik doma je izgubil vse, kar je imel

Dom na Osankarici ni imel statusa planinske koče oz. ni bil vpisan v razvid planinskih objektov pri Planinski zvezi Slovenije in z njim ni upravljalo planinsko društvo. Od lani je bil v rokah zasebnega najemnika Aleša Patekarja, ki je imel velike načrte za nadaljnji razvoj turizma.

Dom je bil priljubljeno stičišče pohodnikov in gorskih kolesarjev, v zimskem obdobju tudi smučarjev, saj stoji v bližini smučarskega centra Trije kralji.

Dom na Osankarici (prej in potem):

pogorišče | Foto:

Patekar je zaradi nastale situacije povsem skrušen in za izjave ni več dosegljiv, je pa pred tem pa Večer povedal, da je v požaru izgubil vse, kar je imel.

"Veste, da sem vse vložil v Dom na Osankarici. V ta namen sem prodal hišo in parcelo. Očistil sem okolico doma, pripravljal sem vse potrebno, da bi znova zaživeli. Da gori, sem izvedel na Treh kraljih. Predvidevam, da je zagorelo zaradi dimnika, s katerim smo imeli težave že pred tem."

Najemnik doma sklepa, da je do požara prišlo zaradi dimnika, s katerim je že imel težave.  | Foto: Bojan Puhek Najemnik doma sklepa, da je do požara prišlo zaradi dimnika, s katerim je že imel težave. Foto: Bojan Puhek

Bistriški župan: Katastrofa za najemnika in razvoj turizma

Pogorišče si je ogledal tudi župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar, ki je dogodek označil za katastrofo, še posebej za najemnika, ki si je zelo prizadeval za oživitev koče, in za turistični razvoj Bistriškega Pohorja, saj je bil dom eno osrednjih prizorišč dogajanja, je povedal za STA.

Dom na Osankarici je idealno izhodišče za izlete do Črnega jezera, Areha, slapa Šumik, Klopnega vrha in Rogle. Poleg doma sta tudi muzej Pohorskega bataljona in spominsko obeležje zadnjega boja legendarnega Pohorskega bataljona, je zapisano ob predstavitvi doma na TIC Slovenska Bistrica.

Nova žrtev požara


Dom na Osankarici je še ena planinska postojanka v nizu, ki jih je uničil požar. Konec februarja je povsem pogorela Mozirska koča na Golteh (vzrok požara še ni znan), še pred tem so leta 2017 ognjeni zublji povsem uničili Kocbekov dom na Korošici, predlani pa je domnevno zaradi napake na električni napeljavi do tal pogorel Frischaufov dom na Okrešlju, ki ga že gradijo na novo.

Mozirska koča je pogorela februarja letos. | Foto: PU Celje Mozirska koča je pogorela februarja letos. Foto: PU Celje

Prizadeta društva si na različne načine prizadevajo zbrati denar za gradnjo novih planinskih postojank. Boštjan Goličnik, predsednik Planinskega društva Mozirje, nam je povedal, da so z dobrodelno tržnico, prodajo majic in trakov ter donacijami zbrali okrog 35 tisoč evrov, ocenjuje pa, da bi jih za novo kočo potrebovali okrog 600 tisoč.

Ker kriminalistična preiskava še poteka, še ni znano, kakšna bo višina odškodnine.

Mozirska koča
Novice V Mozirju pretreseni: Še vedno ne morem verjeti.


Goličnik pravi, da idejni načrti za novo kočo dobro napredujejo, in ocenjuje, da bi bila po idealni časovnici nova koča pod streho konec tega leta, odprta pa jeseni 2021.

Če bi želeli prispevati svoj delež k zbiranju sredstev, to lahko storite s prispevkom na njihov TRR ali s SMS-sporočilom MOZIRSKA5 na 1919 (prispevali boste pet evrov).

Kot je zapisano na spletni strani društva, bo najemnica Mozirske koče Alenka Vetrih začasno prevzela zavetišče GRS na Golteh, kjer bo ponujala gostinske storitve pohodnikom na Mozirski planini. Če bodo razmere dopuščale, bo prve goste sprejela že aprila.

 

Ne spreglejte