Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2012,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Evropska komisija tobak

Sreda, 19. 12. 2012, 14.00

8 let

Tudi v EU šokantne podobe na cigaretnih škatlicah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija sprejela predlog za spremembo direktive o tobačnih izdelkih, ki ga je pripravljala več let.

Zakonodajni predlog vsebuje nova in strožja pravila o izdelavi, predstavitvi in prodaji tobačnih izdelkov. Predlog po navedbah komisije vključuje zaostritev pravil za izdelavo, predstavitev in prodajo tobačnih izdelkov, s čimer Unija bistveno spreminja obstoječo evropsko tobačno zakonodajo iz leta 2001, ki je nadomestila prvo tobačno direktivo iz leta 1989.

Zdravstveno opozorilo bo moralo pokrivati 75 odstotkov embalaže Predlog prepoveduje cigarete, tobak za zvijanje in brezdimne tobačne izdelke z značilnimi močnimi aromami ter predpisuje obvezno uporabo slikovnih zdravstvenih opozoril na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje. Slikovno in besedilno zdravstveno opozorilo bo pokrivalo 75 % sprednje in zadnje strani embalaže, embalaža pa ne bo smela vsebovati promocijskih elementov. Predlog ureja tudi čezmejno spletno prodajo tobačnih izdelkov in predvideva tehnične rešitve za preprečevanje nezakonite trgovine z njimi.

Predlog bo postal veljaven leta 2015 ali 2016 Poleg tega Komisija predlaga ukrepe za izdelke, ki do zdaj niso bili posebej zakonsko urejeni, kot so elektronske cigarete in zeliščni izdelki za kajenje. Za tobak za žvečenje in tobak za njuhanje bodo veljali posebni predpisi o označevanju in sestavinah. Obstoječa prepoved tobaka za oralno uporabo (snusa) se ohrani. O predlogu bosta zdaj razpravljala Evropski parlament in Svet EU. Pričakuje se, da bo sprejet leta 2014, veljati pa naj bi začel leta 2015 ali 2016.

Zaradi kajenja vsako leto umre 700.000 Evropejcev Cigarete vsako leto ubijejo skoraj 700.000 Evropejcev, kar pomeni, da je kajenje in uživanje drugih tobačnih izdelkov največje zdravstveno tveganje, ki se mu je mogoče izogniti, opozarjajo v Bruslju. Tobačna direktiva se je znašla v središču pozornosti javnosti, ker je moral komisar z Malte Dalli po navodilu šefa komisije Joseja Manuela Barrosa odstopiti, potem ko je evropski urad za boj proti goljufijam Olaf v preiskavi, ki so jo sprožili po pritožbi švedskega proizvajalca tobaka, ugotovil, da je vedel za poskuse pridobivanja finančnih koristi v zameno za njegov vpliv na novo tobačno zakonodajo, pa ni ukrepal.

Dalli je Olafove ugotovitve zavrnil, ostro kritiziral svojega nekdanjega šefa Barrosa in trdil, da je žrtev spletk tobačne industrije, ki je želela z njegovim odstopom preložiti in razvodeniti tobačno direktivo. Komisija na te očitke odgovarja tako, da je pohitela s predstavitvijo novih predlogov. Še nedavno so sicer napovedovali, da jih bo razgrnila januarja.

Ne spreglejte