Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2023,
17.08

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

9

Natisni članek

prometna varnost alkoholna pijača alkoholizem

Sreda, 10. 5. 2023, 17.08

11 mesecev, 3 tedne

Tudi Škoti ugotavljajo, da Slovenci preveč pijemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

9

Praga alkohol | Pri nas se v zadnjih letih povečuje poraba žganih pijač. | Foto Reuters

Pri nas se v zadnjih letih povečuje poraba žganih pijač.

Foto: Reuters

V škotski fundaciji Abbeycare so analizirali podatke Svetovne zdravstvene organizacije o porabi alkohola in jih primerjali s podatki o prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti, boleznih in smrtih, povezanih z alkoholizmom, ter pivskimi navadami. Slovenija, ki po registrirani porabi alkohola že tako spada v sam vrh evropskih držav, se je na tej lestvici uvrstila na nezavidljivo šesto mesto, za Rusijo, Belorusijo, Latvijo, Litvo in Irsko.

Za Slovenijo so v škotski fundaciji zapisali, da izstopa predvsem po tem, kako velik odstotek ljudi (52 odstotkov) pijančuje večkrat na mesec, in po tem, koliko prometnih nesreč s smrtnim izidom je povezanih z alkoholom (32 odstotkov). Po zadnjem podatku naj bi bila naša država še najbolj primerljiva z Irsko, ki ima tudi enega najvišjih deležev odvisnikov od alkohola v Evropi.

Poraba žganih pijač se povečuje

Podatki o Sloveniji niso presenetljivi, saj se že po sami registrirani porabi čistega alkohola na prebivalca na leto, ki je po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) leta 2021 znašala 10,62 litra, med evropskimi državami uvršča visoko. Na lestvici Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2021 naša država med članicami EU zaseda 11. mesto, a je ob tem treba opozoriti, da so razlike med državami v vrhu z izjemo Češke in Bolgarije, ki res izstopata, majhne.

Na podlagi podatkov NIJZ za preteklih 15 let ni mogoče ugotoviti jasnih smernic pri porabi čistega alkohola na prebivalca, saj ta v zadnjih letih precej niha. Leta 2015 je tako znašala skoraj 11,5 litra na prebivalca, nato je do leta 2018 padala in celo padla pod deset litrov, leta 2019 je spet narasla za dober liter, naslednje leto pa je verjetno zaradi ukrepov ob epidemiji spet padla.

Je pa iz statističnih podatkov o porabi alkohola mogoče razbrati, da se pri nas povečuje delež žganih pijač, in sicer predvsem na račun piva, ki je leta 2015 predstavljajo 5,73 litra čistega popitega alkohola na prebivalca, leta 2021 pa le še 4,23 litra.

Amsterdam marihuana
Novice Vsak peti Slovenec na delo pijan ali zadrogiran? #video
Ne spreglejte