Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2023,
19.53

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,95

18

detektiv delovno mesto droga alkohol

Natisni članek

Četrtek, 12. 1. 2023, 19.53

1 leto, 6 mesecev

Vsak peti Slovenec na delo pijan ali zadrogiran? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,95

18

Po zadnjih raziskavah naj bi bil vsak peti zaposleni v Sloveniji na delu pod vplivom prepovedanih drog in/ali alkohola, kar je hujša oblika kršitve delovnega razmerja. Tveganja za nesreče pri delu se s tem povečajo kar za 3-krat in pol. Številna podjetja najemajo detektive, ki preverjajo prisotnost prepovedanih drog in alkohola pri zaposlenih. Mlajši se praviloma zatekajo k marihuani, starejši pa vztrajajo pri alkoholu.

Delovne nezgode, bolniške odsotnosti in slabši ugled podjetja v 80 odstotkih pripisujemo občasnim uživalcem prepovedanih drog in alkohola.

"Detektivi beležimo porast zlorabe prepovedanih drog na delovnem mestu. Testiramo v pretežni meri ljudi v proizvodnjah, v trgovinskih sektorjih in tako naprej, nekaj je pa seveda tudi srednjega managementa," je za Planet TV dejala direktorica Detektivsko varnostne agencije Bernarda Škrabar Damjanović.

Po njenih besedah po prepovedanih drogah posegajo predvsem mlajši, po alkoholu pa starejši. Najbolj razširjena prepovedana droga v Sloveniji ostaja konoplja, ki jo je že kdaj v življenju uporabilo slabih 21 odstotkov prebivalcev. Sledijo ji kokain, ekstazi, LSD, amfetamin in heroin.

Ne spreglejte