Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
8.49

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Triglavski narodni park

Sobota, 17. 12. 2011, 8.49

5 let, 7 mesecev

Triglavski narodni park se je povečal za Kneške ravne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S simbolično postavitvijo kozolca z mejno označbo se je zaščiteno območje Triglavskega narodnega parka (TNP) ta teden na Tolminskem povečalo za območje naselja Kneške Ravne.

V ponedeljek so na spodnjem robu naselja Kneške ravne postavili mejne oznake TNP in tako simbolično zaključili proces vključitve kraja v zaščiteno območje parka. Krajani so pobudo za vključitev dali leta 2010 ob javni obravnavi zakona o TNP, občina Tolmin pa jo je posredovala DZ, je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi pri TNP Tina Markun.

Podobnega primera širjenja območja ne pomnijo že vsaj od leta 1981 V TNP do predloga niso imeli nobenih zadržkov, postopki so stekli in ponedeljkova postavitev mejne table je bila le še njihov simbolični zaključek, je dodala. Podobnega primera Markunova ne pomni vsaj od leta 1981, nekaj krajev v bohinjskem koncu parka pa je pred leti sicer zavrnilo predlog, da bi bili izločeni iz zaščitenega območja.

Osemsto metrov nadmorske višine in 14 prebivalcev Kneške ravne so vas na skoraj osemsto metrih nadmorske višine na primorski strani Vogla in štejejo 14 prebivalcev, po besedah Markunove tudi nekaj mladih. Meja TNP je do tega tedna potekala po gorskem grebenu nad vasjo in sicer med Voglom, Šijo in Rodico, zdaj pa je prestavljena na spodnji rob naselja.

Občina Tolmin predstavlja osem odstotkov površine parka Območje občine Tolmin predstavlja dobrih osem odstotkov celotne površine parka, znotraj meja pa je tudi pet vasi: Čadrg, Kneške Ravne, Tolminske Ravne, Zadlaz-Čadrg in Zadlaz-Žabče. Kneške Ravne so v parku od leta 2010, ostale vasi pa od leta 1981, so zapisali na spletnih straneh TNP.

Iz prvega obdobja je ohranjena le ena tabla Na Tolminskem so v ponedeljek odprli še nove informacijske table, stroške priprave, grafičnega oblikovanja, izdelave ter postavitve pa sta si razdelila Občina Tolmin in TNP. Park je s postavljanjem infrastrukturnih objektov sicer začel po letu 1961, sistematično pa po letu 1981. Iz prvega obdobja je ohranjena le ena tabla - stoji na takratni meji parka nad Planino Na Kalu, med Komno in Dolino Triglavskih jezer, so še zapisali.

Ne spreglejte