Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
17.46

Osveženo pred

4 dni, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

Natisni članek

lestvica Evropa Slovenija naročanje hrana

Četrtek, 13. 6. 2024, 17.46

4 dni, 20 ur

Trend dostave hrane: kje na lestvici smo Slovenci? Podatek vas bo presenetil.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45
Wolt in Glovo | Kljub številnim dostavljavcem, ki jih srečamo na ulicah, sodeč po statistiki Eurostata Slovenija vendarle ni tako visoko pri naročanju hrane.  | Foto Črt Piksi

Kljub številnim dostavljavcem, ki jih srečamo na ulicah, sodeč po statistiki Eurostata Slovenija vendarle ni tako visoko pri naročanju hrane. 

Foto: Črt Piksi

Aplikacije za dostavo hrane so začele doživljati hitro rast nekaj let pred pandemijo. Njihov razvoj se je začel na Kitajskem in v ZDA ter se kmalu razširil po vsej Evropi. Od takrat po raziskavah beležijo stalno rast in priljubljenost. Pred kratkim so bili objavljeni najnovejši podatki Eurostata o tem, kje v Evropi ljudje največ naročajo hrano prek dostavnih platform.

Država, v kateri najmanj naročajo hrano, je Srbija. Znašli so se na dnu lestvice s samo osmimi odstotki prebivalstva, ki naroča hrano prek dostavnih platform. Sledi ji Poljska z 18 odstotki, Italija z 19 odstotki, takoj za njo pa sta Slovenija in Francija z 20 odstotki, BiH z 21 odstotki, podobnemu trendu pa sledi Hrvaška z nekoliko višjimi 22 odstotki. Kljub številnim dostavljavcem, ki jih srečamo na ulicah, sodeč po statistiki Eurostata Slovenija vendarle ni tako visoko pri naročanju hrane. 

Kje ljudje največ naročajo hrano preko platforme za dostavo? | Foto: Pixsell Foto: Pixsell

Največ hrano naročajo na Malti 

Latvija ima 23 odstotkov, Nemčija 25 odstotkov, Bolgarija 27 odstotkov, Švedska 28 odstotkov, Belgija 31 odstotkov, Slovaška 32 odstotkov, Romunija 33 odstotkov, Avstrija in Češka 35 odstotkov, Črna gora 38 odstotkov, Portugalska 39 odstotkov, Estonija 40 odstotkov ter Madžarska in Finska 41 odstotkov. 

Kar 42 odstotkov prebivalcev naroča dostavo v Španiji, 44 odstotkov v Grčiji, 46 odstotkov v Švici, 48 odstotkov v Turčiji in 49 odstotkov na Irskem. Države, kjer je koncept naročanja dostave najpriljubljenejši pa so Anglija z visokimi 54 odstotki, Nizozemska s 55 odstotki in Malta s kar 67 odstotki kupcev.

Glovo dostava hrane.
Novice Glovo se umika iz Slovenije
8ofMarch_Press_Release_SI_1200x800
Novice Lani je bilo na dan žena 22-krat več naročil cvetja kot na običajen dan
Ana Fraile Grau, Glovo
Novice "Naši kurirji po Sloveniji največ raznašajo burgerje"
Ne spreglejte