Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 1. 2016,
15.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nova Gorica Vitoslav Türk črna gradnja Boštjan Penko

Torek, 12. 1. 2016, 15.47

8 let

Tožilka umaknila obtožni predlog zoper inšpektorja v primeru Türkove črne gradnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Obtožni predlog proti inšpektorju Pavlu Galjaniču, ki je vodil postopek v primeru črne gradnje Vitoslava Türka, je tožilka na novogoriškem okrožnem sodišču zaradi pomanjkanja dokazov umaknila.

Na novogoriškem okrajnem sodišču je danes potekala glavna obravnava zoper Pavla Galjaniča. Po dveh zaslišanih pričah in pregledu listinskih dokazov se je zaradi pomanjkanja dokazov tožilka odločila za umik obtožnega predloga.

Türk se je do obtoženega vedel sovražno Tožilka Darja Špacapan je obtožni predlog zoper Galjaniča umaknila z obrazložitvijo, da v tem primeru ni priznanja obtoženega, po danes izvedenih dokaznih predlogih pa mu kaznivega dejanja ni mogoče dokazati.

"Ni razloga, da zagovoru ali danes predstavljenim podatkom ne bi verjeli, ker ni nasprotnih dokazov. Obdolženi kot inšpektor in inšpekcija kot taka glede časa reševanja nista delovala po pričakovanjih ljudi. Vendar je to posledica kadrovskih težav," je pojasnila tožilka.

Poudarila je še, da se je prva priča Türk do obtoženega vedel sovražno. Načelnik upravne enote Piran Ivan Seljak, ki je pričal naslednji, pa je dejal, da je v Portorožu le malo popolnoma legalnih gradenj, zato imajo inšpektorji resnično veliko dela.

Galjanič je prijavo Türkove črne gradnje obravnaval celo prednostno Umik obtožnega predloga je že na začetku obravnave predlagal Galjaničev odvetnik Boštjan Penko. Dejal je, da je po današnji glavni obravnavi jasno, da "ne obstaja noben dokaz o krivdi, o naklepu, o tem kar se mu očita. Za ogromno število nerešenih spisov ni kriv on, ali pa vsaj ne on sam."

Penko je kot nove dokaze danes vložil preglednice, iz katerih je razvidno, da je Galjanič prijavo Türkove črne gradnje obravnaval celo prednostno pod pritiskom medijev in glavne inšpektorice. Med 653 zadevami, ki jih mora še rešiti Galjanič, je bila prijava Türkove črne gradnje po času na 316 mestu, po razvrščanju zadev po prioritetah pa na 183. mestu.

Po predlogu tožilke je sodnica Jožica Živec Umek razglasila zavrnilno sodbo.

"Galjanič ne more biti kriv za stanje, ki vlada na področju gradbene inšpekcije" Penko je po koncu obravnave dejal, da je zelo zadovoljen, da je tožilstvo zbralo toliko poguma, da je pred oprostilno sodbo, kar bi se po njegovem mnenju zagotovo zgodilo, samo ugotovilo, da je obtožni predlog neutemeljen.

"Že od vsega začetka smo trdili, da Pavel Galjanič ni in ne more biti kriv za stanje, ki vlada na področju gradbene inšpekcije in nerešenih zadev v Republiki Sloveniji. Iz objektivnih dejstev, iz materialnih dokazov, ki smo jih predložili sodišču, izhaja, da je imel tako on kot tudi preostali gradbeni inšpektorji na tem področju ogromno število nerešenih zadev in jih kljub dobremu opravljanju dela niso bili sposobni rešiti," je dodal Penko.

Ne spreglejte