SiolNET. Novice Slovenija
3,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilec za Bavčarja v zadevi Istrabenz predlaga sedem let zapora

3,18

termometer

 | Foto: Matjaž Rušt
Foto: Matjaž Rušt

Tožilec Jože Kozina je ob koncu ponovljenega sojenja v zadevi Istrabenz za nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja, ki je bil v razveljavljenem sojenju enkrat že obsojen na sedem let zapora, predlagal sedem let zaporne kazni. Zaporni kazni je predlagal tudi za obtožena Nastjo in Kristjana Sušinskega.

"Obtoženi so se zavedali, da se lotevajo kaznivega dejanja, zato so tudi vedeli, da bo treba umazani denar oprati," je na ljubljanskem okrožnem sodišču o očitanih kaznivih dejanjih pri preprodaji delnic Istrabenza iz leta 2007 danes dejal Kozina. Za Bavčarja je za obtožbo o napeljevanju k zlorabi položaja predlagal dve leti in tri mesece zaporne kazni, za pranje denarja pa pet let zapora, skupno sedem let zaporne kazni.

Omenimo, da je v prvem sojenju, ki se je končalo julija 2013, za Bavčarja predlagal osem let, sodišče pa ga je na koncu obsodilo na sedem let zapora. A vrhovno sodišče je sodbo lani razveljavilo.

Nižje kazni tudi za brata Sušinski 

Za nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je Kozina zdaj predlagal tri leta zapora, za nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega pa dve leti zapora.

Leta 2013 je za Kristjana Sušinskega predlagal pet let zapora (sodišče je kazen znižalo na tri leta), za njegovega brata Nastjo pa štiri leta in šest mesecev (dobil je tri leta in devet mesecev).

Okoli česa se vrti sojenje?

Sojenje v omenjeni zadevi se vrti okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona evrov Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin