Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2011,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

meso živali

Ponedeljek, 11. 7. 2011, 11.47

8 let

Tožba zaradi poziva Vidi Čadonič Špelič o halal klanju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Muslimanski običaj zakola živine ne krši nobenih zakonov in tudi po drugih kriterijih ni bolj sporno kot drugi načini zakola, zagotavljajo odgovorni. Bo tiste, ki trdijo drugače, doletela tožba?

Blanka Prezelj iz društva za osvoboditev živali je na direktorico veterinarske uprave (Vurs) Vido Čadonič Špelič naslovila javno vprašanje o domnevno okrutnem islamskem obrednem klanju živali. Čadonič Špeličevo sprašuje, zakaj kot oseba, ki "vedno rada poudarja, da so živali v Sloveniji zaklane humano oziroma s predhodnim omamljanjem, dopušča obredno klanje, ki krši slovenski zakon o zaščiti živali? Javno jo sprašujem kaj bo storila, da se takšen okruten način klanja v Sloveniji preneha". Vsaka žival, zaklana v Sloveniji, je omamljena Tistim, ki jih skrbi, da pri pripravi mesa po muslimanskih običajih živali trpijo bolj kot pri pripravi "običajnega" mesa, Vurs zagotavlja, da ni tako. Vsaka žival, ki je v Sloveniji zaklana v skladu z zakoni, je pred tem omamljena.

Izjema je obredni zakol, ki ga mora predhodno odobriti Vurs po predpisu, ki je eden strožjih v EU. Slovenska veterinarska uprava takega dovoljenja še ni izdala.

Omamljenje ni v neskladju z islamskimi običaji To ni v nasprotju z islamskim obrednim načinom zakola živali (halal). Za razliko od judovske priprave mesa (košer hrana), kjer žival pred zakolom ne sme biti omamljena, je zahteva halala, da je žival pred zakolom živa, omamljena pa je lahko, zato je v trenutku usmrtitve brez zavesti in neobčutljiva na bolečino. Če je po omamljenju ne bi zaklali, bi se čez čas zbudila.

Halal zahteva še, da žival po zakolu izkrvavi, da se ne uporabljajo določeni dodatki, da meso ne pride v stik s svinjino, paziti pa je treba še, s kakšnimi sredstvi se čisti stroje, je pojasnil predstavnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzed Porić. Islamska skupnost je tista, ki v Sloveniji podeljuje certifikat za izdelavo halal mesnih izdelkov.

Bojnec: Zelo dobro bomo razmislili o tožbi Certifikat ima več podjetji, Prezljeva pa je posebej izpostavila TMI Košaki. "Iz tega dopisa je zaznati nestrpnost do muslimanov in do prehranjevanja z mesom. S strani vegetarijancev večkrat naletimo na izrazito nestrpnost, kot da smo hudiči, ker proizvajamo mesne izdelke," je dejal predsednik uprave TMI Košaki Jure Bojnec.

"Še huje pa je, da je v njenem dopisu mnogo neresnic, ki si zaslužijo tudi tožbo. Da si upajo reči, da ne delamo v skladu z zakoni in predpisi ter pozivajo direktorico Vursa, naj ukrepa, to je blatenje in povzroča škodo podjetjem," je dejal in napovedal, da bodo "danes zelo dobro razmislili, kako bomo ukrepali".

Prezljeva: Pričakujem oster odgovor Bojnec zagotavlja, da nobena žival pri njih ni zaklana brez predhodnega humanega omamljanja. "V našem podjetju je vedno pet veterinarjev, ki nadzirajo celoten proces. V Avstriji je na primer v desetkrat večjih klavnicah samo en veterinar. In če zaznajo kakršnokoli odstopanje od predpisov, imamo zelo kratek čas, da to uredimo," je dejal.

Prezljeva je za SiOL dejala, da nasprotuje kakršnemukoli klanju živali. Na direktorico Vursa se je glede halala obrnila zaradi literature, ki jo je o tem prebrala. "Pričakujem oster odgovor. Slovenci smo veliki mesojedci in ta industrija prinaša velike dobičke," je dejala.

Ne spreglejte