Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
25. 2. 2016,
12.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hilda Tovšak tožba

Četrtek, 25. 2. 2016, 12.12

6 let, 6 mesecev

Tovšakova v tožbo zaradi 21 tisočakov pokojnine: "To je mala stvar."

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sodišče bo zavrnilo tožbo Hilde Tovšak, s katero prereka pravnomočno odločitev Zpiza, da ji odvzame 21 tisoč evrov pokojnine. "To je mala stvar," je po sojenju dejala nekdanja šefinja Vegrada.

Nekdanja šefica Vegrada Hilda Tovšak se je upokojila leta 2010, maja 2012 pa postala družbenica in zastopnica v družinskem podjetju Slavc, v katerem so družbeniki še Matjaž, Jernej in Gregor Tovšak, zadnji je tudi zastopnik. Tudi Tovšakova je bila od maja 2012 do decembra 2014 zastopnica.

"Gre za nedelujoče podjetje. Ustanovili smo ga, če bi kaj delali," nam je odgovorila na vprašanje, kaj je namen oziroma dejavnost še danes aktivnega podjetja.

Srečanje s tegobami podjetnih upokojencev Ker je maja 2012 postala zastopnica v podjetju, s tem pa zavezanka za zavarovanje, ji je za obdobje od maja 2012 do maja 2013 Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) izdal odločbo o prenehanju pravice do starostne pokojnine.

Zakon namreč določa, da morajo biti osebe, ki so družbeniki in hkrati poslovodje (direktorji), vključene v obvezno zavarovanje, s čimer pa niso upravičene do starostne pokojnine oziroma se jim ta (če so na primer zaposleni za polovični delovni čas) izplačuje le v sorazmernem delu.

Ali je Tovšakova za obdobje od maja 2013 do decembra 2014, ko je bila še vedno družbenica in direktorica, prejemala pokojnino ter zakaj, ni znano.

Prepozna za pravdanje Odločbo Zpiza Tovšakova zdaj prereka na sodišču. A sodnica jo je na današnji obravnavi opozorila, da je odločba Zpiza že pravnomočna. Tovšakova se je zagovarjala, da je v času do poteka roka za pritožbo mislila, da prenehanje pravice do pokojnine velja za vse, ne more pa verjeti, da je Zpiz, ki "ni neka privatna institucija" - po njenem mnenju nepravilno - samo njej prekinil pokojnino. Zato je že pred časom vložila dve tožbi, a sta bili zavrženi kot prepozni.

Pooblaščenka Zpiza je zavrnila očitke, da je bila taka odločitev sprejeta le v primeru Tovšakove. "Za primere, kot je tožničin, obstaja obsežna sodna praksa."

Tožba pred padcem, dolg naj bi bil poravnan Sodnica je postopek že danes končala in napovedala, da bo v pisni sodbi tožbeni zahtevek zavrnjen, saj velja načelo pravnomočnosti. Odvetnik Tovšakove Rafael Mohorko je napovedal pritožbo zaradi kršitve zakona o pravdnem postopku, ker sodišče ni izvedlo dokazov.

Kot izhaja iz sodne dokumentacije, je z odločbo Zpiza nastalo tudi 21 tisoč evrov dolga Tovšakove do države (iz tega izhaja, da ima okrog 1.800 evrov mesečne pokojnine). Dolg je po navedbah Tovšakove že poravnan.

Prihodnje leto na pogojno?

Kot je znano, je Tovšakova od maja 2013 v zaporu. Prestala je skoraj tri od osmih let kazni. Čas v zaporu bi se ji lahko še malo skrajšal, če ji bodo v kazen všteli nezakonit pripor v letu 2013. Spomnimo, da je predlani Tovšakova od države zahtevala 16 tisoč evrov odškodnine, a ji pravobranilstvo ni ugodilo. Preostali sta ji dve možnosti: da se pripor všteje v kazen ali pa da toži državo. Danes nam je dejala, da ne bo tožila.

Omenimo, da lahko po polovici prestane kazni (torej predvidoma maja prihodnje leto) Tovšakova zaprosi za pogojni odpust, tega pa ji lahko preprečijo morebitne še odprte zadeve. Na vprašanje, ali bo to storila, nam je danes dejala: "Ničesar ne želim napovedovati."

Tovšakova ima sicer že danes možnost rednih tedenskih izhodov, novinarjem pa je po današnji obravnavi dejala: "Kot vidite, se nisem zlomila, delam dalje." Po lastnih besedah "strogo upošteva" vsa pravila, saj ne želi, da bi ji kdo očital, da ni odslužila izrečene kazni.

Ne spreglejte