SiolNET. Novice Slovenija
1,89

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Tovornjakarji v Sloveniji: neprekinjeno vozijo 24 ur in spijo v kabinah #video

1,89

termometer

Tudi pri nas imamo na cestah voznike tovornih vozil, ki so morebitna grožnja ne le sebi, tudi drugim udeležencem v prometu. Večina jih je plačanih po kilometru, zato primerov, ko vozijo tudi po več kot 24 ur neprekinjeno, ni malo. Če temu dodamo še spanje v kabini iz dneva v dan in tehnično pomanjkljive tovornjake, je to idealen recept za nesrečo, takšno, kot je na Hrvaškem nedavno terjala smrt dveh 14-letnih deklic. 

"V petih delovnih dneh imam lahko tri delovne dni po 13 ur in dva delovna dneva po 15 ur," je povedal voznik slovenskega tovornjaka. To je realnost tovornjakarjev v Sloveniji, so poročali v oddaji Danes na Planetu. 

Veliko kršitev 

Marsikdo pa tudi več. Zato ni nenavadno, da je finančna uprava v lanskem letu pri skoraj 3.700 ustavljenih tovornjakov ugotovila skoraj 4.400 kršitev. Nadzore pa izvaja tudi policija, kjer tovornjakarje med drugim nadzirajo prek tahografov in voznikove kartice. Pregledajo pa tudi oznake tovora in pa seveda to, kako je tovor pritrjen.

123

A h kršitvam voznike priganjajo tudi lastniki. "Celo rekel nam je, ker je na Madžarskem omejitev na avtocesti 80 km/h, vi kar vozite 90, bom jaz to plačal. Medtem pa prijatelju, ki je vozil s hitrostjo 90 km/h in ga je ujel radar in je plačal kazen, tega ni povrnil," je pripovedoval eden od voznikov. Ob tem ni poskrbljeno niti za njihov normalen počitek. Sploh za tiste, ki niso iz Slovenije. "Več kot pol leta sem spal v tovornjaku. Zadnje tri mesece pa smo trije najeli stanovanje," je pripovedoval tovornjakar.

 

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • robinhood / 11.06.2019. ob 19:37 +2 0

  Zakaj ni v Sloveniji tako kot ponekod v EU,naprimer v Italiji kjer NE smejo prehitevati podnevi med seboj tovornjaki. Kazni so visoke,takoj odvzem vozniškega. Morali bi tudi v Sloveniji sprejeti takšen zakon in o 150 - 200 m varnostni razdalji.Promet bo sigurno bolj tekoč.

  +2 0
 • avtobusar / 12.06.2019. ob 08:47 0 0

  Najprej bi bilo treba poskrbeti, da bi bili šoferji plačani od trenutka ko pridejo v firmo, do trenutka, ko iz nje odidejo. Sedaj so plačani po prevoženem kilometru, tistega pa, ko na meji stojijo cel dan ali celo več, jim nihče ne plača. Zato jih ne priganjajo samo "gazde", ampak se tudi sami silijo do onemoglosti, če hočejo kaj zaslužiti. Od tu do nesreče je pa samo še korak.

  0 0
 • GJC / 12.06.2019. ob 07:51 0 0

  ROBINHOOD. Nemci so imeli podobno idejo o prehitevanju, pa je ADAC naredila študijo. Rezultat te študije je bil, da bi povprečna hitrost osebnih vozil narastla za 3km, za tovorna vouila pa padla za 12km, se povečala nevarnost nesreč in gosodarska škoda bi bila v miljardah. ADAC je največji avtomobilski klub v evropi in je strogo nasprotoval takemu zakonu. Tudi ta članek je zelo posplošen. Zakoni so zeli strogi in kaznuje za 28dni nazaj. So črne ovce vmes, ampak ne tak kot tu opisujejo.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin