SiolNET. Novice Slovenija
6,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tonin: Aktualna vladajoča politika je tragikomedija, ob kateri človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal

6,55

termometer

Kongres NSi
Foto: STA

Programski kongres NSi v Mariboru je z govorom predsednika NSi Mateja Tonina doživel enega prvih vrhuncev. Tonin je v nagovoru krščanske demokrate opredelil kot sredino tako po vrednotah kot po načinu delovanja. Aktualno vladajočo politiko pa je opisal kot "vladno tragikomedijo", ob kateri "človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal".

V Sloveniji se po njegovih besedah trenutno soočamo z dvema pogledoma, ki se jima v Novi Sloveniji odločno zoperstavljajo. Na eni strani je tu radikalna levica, ki v Sloveniji želi uveljaviti uravnilovko, enakost v revščini in razvrednotiti delo, na drugi pa podivjani kapitalizem, za katerega sta značilna podlo izkoriščanje delavcev in dogovorna ekonomija politično-finančnih omrežij. Skrivnost uspeha države je po njegovem mnenju v pravem ravnotežju med socialnim in tržnim principom.

Tonin je bil kritičen do javnega zdravstva. Kot je poudaril, je treba vzpostaviti sistem, v katerem bomo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete, in ne zgolj tisti, ki imajo denar. Po njegovem prepričanju reforma zdravstvenega sistema, ki jo predlaga NSi, vsem državljanom omogoča dostopno zdravstvo.

Marjan Šarec Novice Šarec: Ne smemo dopustiti, da bi socialni dialog zamrl

"Vojska nam razpada pri živem telesu"

Kongres NSi Foto: STA Prav tako si v NSi prizadevajo za reformo pravosodja. Tonin se je obregnil ob več let trajajoče sodne postopke brez epiloga, zastaranja, procesne napake in založene oporoke.

Naslovil je tudi vprašanje migracij, ki mora biti vprašanje skupne evropske politike, obenem pa se je zavzel za okrepitev slovenske policije, zlasti pa vojske, ki "nam danes razpada pri živem telesu". Ker Hrvaška svojih meja nima pod nadzorom, pa po Toninovi oceni tudi še ni pripravljena na vstop v schengensko območje.

Prav tako je bil Tonin izjemno kritičen do "blokade civilnega nadzora" nad obveščevalnimi službami in izključitev opozicije iz Sveta za nacionalno varnost.

"Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje"

Dotaknil se je tudi podnebnih sprememb, ki po njegovih besedah "terjajo skupne akcije". "Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje," je pripomnil ter se zavzel za odgovorno in racionalno ravnanje pri uporabi naravnih virov.

Tonin je ob tej priložnosti povzel nekaj izhodišč prenovljenega programa stranke, ki delovanje NSi opira na človekovo dostojanstvo, svobodo, pravičnost in varnost. Zavzel se je za varovanje začetka od spočetja do naravne smrti, za več otrok, za nedotakljivost človekovega dostojanstva.

Dejan Židan Novice Bo tudi slovenska politika razglasila podnebno krizo? #video

"Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah, kot tudi po načinu delovanja," je dejal prvak NSi. Osrednje vrednote neke družbe po njegovih besedah vedno zagovarjajo stranke sredine, zato je "z današnje perspektive smešno, kako so nas desetletja umetno rinili na obrobje".

Govorila tudi Horvat in Novakova

Še pred Toninom sta zbrane nagovorila vodja poslanske skupine Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak. Horvat je ponovil besede izpred petih let, da njihova stranka ni ne leva in ne desna. "V političnem spektru je NSi krščansko-demokratska sredina, ki je blizu ljudem. Nikamor se ne premikamo. Mi smo sredina od ustanovitve. Nič drugače kot CDU in CSU v Nemčiji ali druge naše sestrske stranke v Evropi," je dejal.

Kongres NSi Foto: STA

Po njegovih besedah je napačno prepričanje, da sta si konservativnost in progresivnost nasprotna. "Naš prenovljeni politični program je dokaz, da krščanska demokracija ni politični model, ki se je ustavil. Prenovljeni program NSi je dokaz, da je krščanska demokracija politični program za prihodnost. Za prihodnost Slovenije," je še povedal Horvat.

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak je poudarila, da so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki hočejo dobro. "V Evropski uniji in žal tudi v Sloveniji gredo mnoge stranke v skrajnosti, populizem, ščuvajo ljudi in napeljujejo k razdoru. To pa ni dobro ne za Slovenijo ne za Evropsko unijo in takšne moramo odklanjati, ne glede na to, s katere strani prihajajo," je dejala.

Zaključila je, da je zavedna Štajerka, zavedna Slovenka in prepričana Evropejka. "Naj bo politika NSi steber slovenske poštene politike," je dodala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin