Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 1. 2021,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

68

Natisni članek

Brnik okužba testiranje Koronavirus

Sobota, 2. 1. 2021, 8.00

3 leta, 4 mesece

Milan Krek napoveduje: Cepiti želimo več kot milijon Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

68

Milan Krek | "S hitrimi testi želimo odkriti čim več asimptomatičnih okuženih in jih izolirati. To je pomemben korak naprej. V tem trenutku se po celi Sloveniji izvaja cepljenje. S prvimi odmerki smo cepili oskrbovance v DSO, saj smo s tem zaščitili najranljivejše," pravi Milan Krek. | Foto STA

"S hitrimi testi želimo odkriti čim več asimptomatičnih okuženih in jih izolirati. To je pomemben korak naprej. V tem trenutku se po celi Sloveniji izvaja cepljenje. S prvimi odmerki smo cepili oskrbovance v DSO, saj smo s tem zaščitili najranljivejše," pravi Milan Krek.

Foto: STA

"S cepljenjem nadaljujemo pri zdravstvenemu osebju. V naslednjih tednih bomo dobivali približno 16.000 doz na teden. V Evropski uniji se obetajo še najmanj štiri registracije cepiv. Naš namen in cilj je, da cepimo najmanj 1.200.000 ljudi," je ob obisku v izolski bolnišnici dejal direktor Nacionalnega inštituta za nacionalno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

"Tudi če ljudem kakšen ukrep ni všeč, ga moramo sprejeti, ker imamo zdravstvo kot ga imamo. Zdravstvo je tako, kolikor smo vsa leta vlagali vanj. Čez noč se stvari ne da spremeniti. V pomladnih in poletnih mesecih smo zelo veliko naredili," je izpostavil Krek.

Po njegovih besedah so se vse bolnišnice od pomladi do jeseni zelo dobro pripravile na jesenski val, tako kadrovsko, kot z opremo. Kljub temu, da so zdravstveni delavci zaščiteni z ustrezno opremo, pa se jih vsak teden približno 600 do 700 okuži s koronavirusom, kar predstavlja dodaten problem znotraj zdravstvenega sistema, je opozoril.

"Slovensko zdravstvo je od marca naprej v bistveno večjem pogonu kot ob normalnih okoliščinah. Zdravstvenega kadra nam primanjkuje, zato nas skrbi, da bomo ob morebitnem tretjem valu zelo težko vsem nudili pomoč," pravi Krek in dodaja:

"Cepivo nam v tem trenutku ne daje tako velike zaščite, da bi se lahko obnašali brezskrbno. Še vedno veljajo vsi ukrepi. Prosim, da se ukrepov res dosledno držite, saj na ta način razbremenjujemo zdravstveni sistem."

Na Brniku in nekaterih prehodih s Hrvaško testiranje s hitrimi testi

Od danes bo na petih mejnih prehodih s Hrvaško in brniškem letališču potekalo testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi. Poleg tega je od danes na seznamu izjem za vstop brez karantene ali negativnega PCR testa pet novih, med njimi so športniki, otroci in pripadniki nujnih služb.

kri, darovanje
Novice Ste preboleli koronavirus? Darujte plazmo.

Od danes lahko tisti, ki želijo ob prihodu iz rdeče države v Slovenijo vstopiti na zunanji schengenski meji, pri čemer ne bodo predložili negativnega PCR testa ali pa če ne sodijo med 12 izjem, v državo vstopijo samo na mejnih prehodih, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrimi testi, poroča STA.

To so letališče Jožeta Pučnika in mejni prehodi s Hrvaško Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane. Osebe, ki bodo na testiranju na novi koronavirus negativne, bodo lahko vstopile brez karantene na domu.

Luka Dončić
Sportal Dončiću so se proti Dragiću odprla nova obzorja #video

Izjema so po novem tudi določeni športniki in športni delavci

Državljanom tretjih držav na nenujnem potovanju, ki testiranja s hitrim testom ne bodo želeli opraviti ali bodo pozitivni, bodo vstop v državo zavrnili. Druge osebe, ki se ne bodo želele testirati ali bodo pozitivne na koronavirus, bodo morale v karanteno na domu.

Vlada je ob tem razširila seznam izjem za vstop brez karantene ali negativnega PCR testa iz držav na rdečem seznamu. Od danes je dovoljenih 12 izjem, od tega pet novih. Med temi so otroci, ki še niso dopolnili 13 let in potujejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno oziroma mu ni zavrnjen vstop. Izjema so po novem tudi določeni športniki in športni delavci.

Miha Mazzini
Mnenja Miha Mazzini: Se bomo prej cepili ali pocepali?

Nova izjema so še pripadniki nujnih služb, ki izvajajo humanitarne prevoze ali nudijo pomoč pri reševanju in odpravi posledic nesreč.

Ne spreglejte