Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 5. 2015,
13.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav DeSUS

Četrtek, 14. 5. 2015, 13.24

6 let, 7 mesecev

"To je še eden od načinov zavlačevanja s privatizacijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Strategija nasprotnikov privatizacije je vedno, da si ne upajo reči, da so proti, ampak da še ni pravi čas," je prepričan finančni analitik Blaž Vodopivec.

Koalicija se je uskladila, da Zavarovalnica Triglav ostaja strateška naložba države, a le do vrnitve glasovalnih pravic državi. Kaj to pomeni?

Zakaj država nima glasovalnih pravic Marca 2013 je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) šestim družbam v večinski državni lasti (Sod – uresničeval je glasovalne pravice tudi v imenu ZPIZ, Telekom, Elektro Slovenije, Hit, DSU in NKBM) prepovedala uresničevati glasovalne pravice v Zavarovalnici Triglav, ker naj bi z usklajenim delovanjem omejevale konkurenco in kršile določbe zakona o prevzemih.

Povedano drugače, država je v Zavarovalnici Triglav prek posrednega lastništva imela tolikšen delež (64-odstoten), da bi morala po zakonu oddati prevzemno ponudbo ali pa znižati svoj lastniški delež. Ker ni storila ne enega ne drugega, ji je ATVP odvzela glasovalne pravice. S tem je dosegla, da so drugi lastniki imeli relativno večjo moč pri odločanju.

Tako je ostalo do danes, je pa v pripravi nov zakon, na podlagi katerega bodo glasovalne pravice državi lahko vrnjene. Kot so v začetku meseca poročale spletne Finance, nov predlog zakona "daje agenciji izrecno pravno podlago, da posega v že pravnomočne odločbe in državi (praktično nujno) vrne glasove, če to država zahteva in je lastništvo vrnila v prvotno stanje (pa čeprav je to nad prevzemnim pragom)".

Od strateške prek pomembne naložbe do začasno strateške Danes je Zavarovalnica Triglav strateška naložba države, kar pomeni, da ima v lasti večino njenih delnic, nimajo pa vse glasovalnih pravic.

Če in ko bo ATVP vrnila glasovalne pravice SDH in ZPIZ, bo Zavarovalnica Triglav postala pomembna naložba, bo v njej ohranjen le še delež, ki je v lasti ZPIZ. Koalicija je določila tudi, da drugi vlagatelji ne bodo smeli imeti deleža, večjega, kot je državni.

Kaj je DeSUS s tem dosegel? Danes država o Zavarovalnici Triglav ne more odločati, ko pa bo lahko, jo bo prodala. V čem je torej smisel današnje odločitve? "Strategija nasprotnikov privatizacije je vedno, da si ne upajo reči, da so proti, ampak da še ni pravi čas. To je pač še eden od načinov zavlačevanja. Tudi vsi drugi načini zavlačevanja so popolnoma neumni. A to očitno nikogar več ne moti," odgovarja finančni analitik Blaž Vodopivec.

DeSUS ne more biti žalosten: ZPIZ se bo še naprej polnil iz dobička zavarovalnice, na DeSUS-ovo zahtevo pa je bil ustanovljen tudi demografski sklad, iz katerega bodo delno financirane prihodnje pokojnine.

Stroka bi zavarovalnico prodala Kot smo že pisali, stroka strateškosti Zavarovalnice Triglav nasprotuje in političnemu vodstvu očita prevelike apetite. Tudi primerjalno lahko ugotovimo, da je velika večina zavarovalnic po Evropi v zasebni lasti.

Ne spreglejte