Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2011,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Thaler podkupovanje korupcija

Sreda, 13. 7. 2011, 9.37

8 let

Thaler: Sodnik se ni uklonil poskusu demonstracije moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Preiskovalni sodnik se ni uklonil NPU-jevemu poskusu demonstracije moči," je Zoran Thaler za SiOL komentiral odločitev sodnika, da ne ugodi zahtevi, da se pri njem izvede hišno preiskavo.

Nekdanji evroposlanec Thaler (SD/S&D) je odločitev preiskovalnega sodnika pozdravil kot profesionalno. Po podatkih časopisa Delo je sodnik predlog nacionalnega preiskovalnega urada zavrnil že maja, ker menda niso bili utemeljeni niti procesni niti vsebinski razlogi. Thaler: Pričakujem pozitiven epilog "Očitno je šlo z NPU-jevo zahtevo za hišno preiskavo za demonstracijo moči in poskus zadovoljitve besa javnosti. Zanima me, zakaj je NPU ukrepal šele zdaj, saj sem jim že marca poslal sporočilo o pripravljenosti na popolno sodelovanje. V tem času sem na primer z Evropskim uradom za boj proti goljufijam (Olaf) sodeloval brez težav. Očitno je preiskovalni sodnik odločil profesionalno in se ni uklonil pritisku NPU-ja," je dejal Thaler.

Dodal je, da si želi čim prejšnjega epiloga, saj sklepa, da bo podoben kot pri španskem evroposlancu Pablu Zalbi Bidegainu, ki je bil tudi vpleten v afero, ki jo je sprožil britanski časnik Sunday Times. Za Španca, ki še sedi v Evropskem parlamentu, je evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) odločil, da ni kriv.

"Videoposnetek je montiran" "Videoposnetek, ki naj bi bil kronski dokaz proti meni, je montiran. Delov, ki dokazujejo, za kaj je dejansko šlo, v njem ni. Zanimivo bo videti, kje je celoten posnetek oziroma zakaj ga ni," je še dodal Thaler.

Zagovornik nekdanjega predsednika uprave Simobila Boštjan Penko je za SiOL povedal, da ni uradno seznanjen niti z zahtevo NPU-ja za preiskavo niti z odločitvijo sodnika, da preiskave ne bo. "Od vsega začetka je moje stališče, da pri ravnanju Zorana Thalerja ne gre za kaznivo dejanje," je dejal.

Penko: Tudi, če bi Thaler menil, da gre za resno ponujanje, ni kaznivega dejanja "Njemu se očita, da je sprejel obljubo darila oziroma podkupnine. Sprejem obljube je lahko zgolj zrcalna slika ponujanja podkupnine. Povsem jasno je, da imamo na drugi, aktivni strani, novinarje, ki so se šli novinarstvo na način, ki je že sam po sebi skrajno sporen. V noben primeru tukaj nimamo resne ponudbe, ampak imamo igro, v katero so napeljali tudi Thalerja. Če na eni strani ni resnega ponujanja podkupnine, potem na drugi strani ne more biti resnega sprejema," je pojasnil Penko.

Tudi če bi bil Thaler prepričan, da gre za resno ponudbo, kaznivega dejanja po Penkovi razlagi ni. "Storilec stori kaznivo dejanje sprejemanja navidezne podkupnine edino v primeru, če navidezno podkupnino ponuja policija na podlagi odredbe sodišča."

Zakaj preiskava na domu pet mesecev po dogodku? Penko dodaja, da bi sodišče lahko zahtevo za preiskavo zavrnilo še iz vsaj dveh razlogov. "Glede na to, da se Thalerju očita sprejem obljube brez kakršnihkoli materialnih posledic, je nesmiselno izvajati hišno preiskavo pet mesecev po dogodku. Drugo pa je, da so vsi ti dokazi, ki so jih pridobili novinarji, pridobljeni nezakonito."

Bo Thaler tožil Murdocha? Thaler se sicer še ni odločil, ali bo proti lastniku Sunday Timesa – News Corp. International, ki je v lasti zloglasnega Ruperta Murdocha – pravno ukrepal. O tem se bo odločil potem, ko bo britansko sodstvo odločilo o štirih podobnih primerih, kar naj bi se zgodilo prihodnje leto.

Ne spreglejte