Temperature krepko pod -10 stopinj Celzija, ponekod sneži

Napovedi vremenoslovcev o mrazu, ki bo zajel Slovenijo, se uresničujejo. Temperature so tako preteklo noč marsikje po državi padle krepko pod -10 stopinj Celzija. Ob 7. uri zjutraj je bilo najbolj mrzlo v Kočevju, kjer so izmerili -15,5 stopinje Celzija, v Črnomlju pa -14,5 stopinje Celzija. Še naprej bo precej mrzlo.

Hladen zrak, ki bo danes dosegel Slovenijo, je bil konec leta 2016 še v neposredni bližini severnega pola, zato prinaša nizke temperature, ponekod pa tudi padavine.
Hladen zrak, ki bo danes dosegel Slovenijo, je bil konec leta 2016 še v neposredni bližini severnega pola, zato prinaša nizke temperature, ponekod pa tudi padavine. Foto: STA

V Ljubljani je bilo ob 7. uri -8 stopinj Celzija. Tudi v Celju, Novem mestu, Murski Soboti in Novi Gorici so danes zjutraj namerili temperature okoli -10 stopinj Celzija. Na vzhodu Slovenije je padlo tudi nekaj snega.

Sneg v vzhodni polovici države ponekod naletava še zdaj, do popoldneva pa naj bi po podatkih agencije za okolje povsem ponehal. Ker zaradi snega in nizkih temperatur ponekod prihaja do poledice, na prometno-informacijskem centru priporočajo previdno vožnjo.

Že v soboto so temperature tudi čez dan vztrajale pod ničlo, tako pa bo tudi danes. Nasploh se bo hladno vreme nadaljevalo.

Najvišje današnje dnevne temperature bodo od -6 do -1, na Primorskem okoli tri stopinje Celzija.

V ponedeljek sončno

V ponedeljek bo sončno, v vzhodni Sloveniji bo občasno več oblačnosti. Na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem bo proti večeru zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -12, ob morju malo pod nič, najvišje dnevne od -4 do -1, na Primorskem okoli pet stopinj Celzija.

Nad večjim delom Evrope je trenutno območje visokega zračnega tlaka. Od severa priteka k nam nekoliko manj mrzel in prehodno bolj vlažen zrak.

Na Babnem polju je bilo leta 1968 -34,5 stopinje Celzija

Najnižjo temperaturo v Sloveniji so sicer doslej izmerili na Babnem polju, in sicer -34,5 stopinje Celzija. Do tam so se termometri spustili 15. in 16. februarja 1956 ter 13. januarja 1968. Gre sicer za rekord, zabeležen v državni mreži meteoroloških postaj. V sredogorskih mraziščih Julijskih Alp so bile namreč neuradno izmerjene še občutno nižje temperature; na Lepi Komni na primer -49 stopinj Celzija 9. januarja 2009, navaja spletna stran Arsa.

Eno zadnjih hujših obdobij mraza je bilo v Sloveniji 20. decembra 2009, ko je bilo po nižinah zjutraj okoli minus 20 stopinj Celzija, na planotah Notranjske pa še hladneje. Na Rakitni je bila takrat najnižja temperatura po neuradnih podatkih minus 27 stopinj Celzija, na Babnem polju minus 25, v Celju minus 21, podobno tudi na Ptuju in v Murski Soboti ter alpskih dolinah, kažejo podatki Arsa. Precej mrzlo je bilo tudi konec leta 2014, ko so temperature v mnogih krajih v silvestrski noči padle pod -15 stopinj Celzija.

Najnižjo temperaturo v januarju so v Ljubljani izmerili 14. januarja 1893, ko se je temperatura na meteorološki postaji v Prečni ulici spustila do -26 stopinj Celzija. Nazadnje je temperatura v Ljubljani padla pod -20 stopinj Celzija leta 1985, ko je bilo -20,3 stopinje Celzija.
V Rusiji najhladnejši božič v 120 letih

Polarni mraz v Evropi je samo v zadnjih dveh dneh zahteval najmanj 23 smrtnih žrtev. V Rusiji, kjer so mraza vajeni, so praznovali najhladnejši božič v zadnjih 120 letih. V Moskvi so tako na pravoslavni božični večer namerili ledenih -29,9 stopinje Celzija.

Danes so temperature v Rusiji še nižje. Na območju prestolnice so namerili -35 stopinj Celzija, najnižje pa se je temperatura spustila v Klinu, kakih 80 kilometrov severozahodno od Moskve, kjer so termometri danes ponoči pokazali -35,9 stopinje Celzija.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano