Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rogla Unior

Četrtek, 21. 2. 2013, 11.36

8 let

Tekaški center Petre Majdič na Rogli končan leta 2014

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Rogli na Zreškem Pohorju že nekaj let nastaja center za tek na smučeh, ki nosi ime po naši vrhunski tekmovalki Petri Majdič. Konec gradnje centra se, kot kaže, bliža.

A na prvi pogled, ko se pripeljemo na Roglo, tega ni opaziti. Potem ko nas na jumbo plakatu pozdravi napis Tekaški center Petre Majdič (TCPM), kmalu zbode v oči ogromna nedokončana zgradba, ki je ob velikem tekaškem poligonu. Z njega se je sicer mogoče podati na razgibane in lepo urejene tekaške proge različnih dolžin v obeh tehnikah, klasični in drsalni.

Kriza upočasnila odprtje športnega hotela V tej nedokončani zgradbi naj bi po prvotnem načrtu že lani zaživel športni hotel s 16 sobami oziroma apartmaji s skupno površino 2.760 kvadratnih metrov, z drugo faza gradnje tega objekta pa bi zagotovili še dodatnih 35 ležišč. Kot pravi Damjan Pintar, svetovalec uprave za turizem pri družbi Unior Zreče, ki je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami pri upravljanju smučarskih objektov partner občine Zreče, investitorja v TCPM, gre vzroke za zamudo iskati v dejstvu, da se je vmes zgodila kriza in da so v Uniorju ob tem izvajali še številne druge investicije, kot je bila gradnja novega sodobnega hotela Atrij, kolesarskega parka, lani so zgradili tudi novo smučarsko progo in obnovili še številne druge objekte.

Celotna naložba gradnje tekaškega centra na Rogli je ocenjena na okrog osem milijonov evrov, od tega je tri milijone evropskih sredstev.

Poligon in naprave za zasneževanje zgrajeni v roku Iz občine Zreče, ki se je leta 2008 prijavila na razpis ministrstva za šolstvo in šport za sofinanciranje športno-rekreacijske infrastrukture iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, so nam sporočili, da so bila sredstva v vrednosti skoraj 3 milijone 300 tisoč evrov konec leta 2011 v celoti uporabljena. S tem denarjem jim je v predvidenih časovnih rokih uspelo dokončati tekaški poligon, kjer je poleti tudi nogometno igrišče, rolkarsko asfaltno stezo v dolžini 2,7 kilometra, akumulacijsko jezero in sistem za tehnično zasneževanje, kar omogoča tek na smučeh, tudi če ni naravnega snega. Ta dela je opravljajo podjetje CM Celje, ki pa je šlo pozneje v stečaj, in kot pravi Srečko Retuznik, tehnični direktor v družbi Unior, program turizem, so glede na težave gradbenih podjetij lahko zadovoljni, da jim je s tem izvajalcem uspelo dokončati ta del investicije.

Pri gradnji samega hotela se je namreč v tem smislu zapletlo, saj je moralo Gradbeno podjetje Ptuj, ki je začelo graditi hotel, v stečaj, zaradi česar je občina Zreče prekinila pogodbo s tem podjetjem in poiskala drugega izvajalca. To je zdaj podjetje Lesnina inženiring iz Ljubljane, ki pa je tudi v prisilni poravnavi. Upajo, da ne bo še kakšnih dodatnih zapletov.

Čeprav na prvi pogled ni videti, da bi se pri gradnji hotela kaj dogajalo, pa videz vara, kot pravi Retuznik, saj so še pred kratkim opravljali notranja inštalacijska dela, objekt pa so tudi že zasteklili, res pa je, da so dela zaradi zime zdaj prekinili in jih bodo nadaljevali spomladi. Doda še, da je na dinamiko gradnje hotela zagotovo vplivalo tudi dejstvo, da je odpadla organizacija zimske univerzijade v Mariboru, v okviru katere naj bil del tekmovanj, tekaška in biatlonska, gostili na Rogli.

S hotelom izkušnja teka na smučeh po vzoru skandinavskih držav Glede na nove okoliščine je zdaj cilj, da bi hotel dogradili leta 2014 v okviru javno-zasebnega partnerstva, v katerem se še naprej vidijo tudi v podjetju Unior turizem. In kot so nam še sporočili iz občine Zreče, je ta postopek zdaj v teku.

Občina Zreče svoj vložek v projekt javno-zasebnega partnerstva z zemljišči in komunalnim prispevkom ocenjuje na nekaj več kot 1,8 milijona evrov, vložka potencialnega zasebnega partnerja pa v tej fazi še ni mogoče oceniti, nam pojasni Sandra Godec Mavhar, direktorica občinske uprave pri občini Zreče. Po pogodbi z ministrstvom mora biti večnamenski objekt v TCPM-ju zgrajen do konca julija 2014.

Čeprav bo za dokončanje hotela zahtevno zagotoviti denar, potem ko je bila večina evropskih sredstev namenjena za gradnjo poligona in spremljajočih naprav, pa Damjan Pintar iz Unior turizma verjame, da jim bo to uspelo. Po dokončanju prve faze bo hotel ponujal garderobne prostore z wellness centrom, restavracijo, večnamenske dvorane in seminarske prostore ter, kot že omenjeno, tudi nekaj ležišč.

Takrat bodo, kot še poudarja Pintar, lahko tudi v celoti začeli uresničevati vizijo delovanja tekaškega centra po vzoru razvitih tovrstnih centrov v skandinavskih in drugih evropskih državah. To pomeni, da se bodo tekači po teku lahko tudi oprhali, preoblekli, se okrepčali in se odločili še za kakšno savno in podobno, za kar bodo pripravili tudi različne pakete vstopnic. Pintar še priznava, da smučarjem tekačem, ki jih šteje za zelo dobre stranke, v turističnem smislu v Sloveniji morda premalo ponudijo. Verjame, da jim bodo po letu 2014 lahko ponudili bolj kakovostne storitve.

Tudi center za priprave vrhunskih športnikov in reprezentanc "Drugi cilj te vizije pa je, da v Sloveniji naredimo center, ki bo na voljo za domače in tuje vrhunske športnike ter bo živel v vseh letnih časih, predvsem pa tudi poleti in ne le pozimi. Lani smo gostili veliko reprezentanc iz vzhodne Evrope, letos so se pri nas pripravljali številni biatlonci, ki so nastopili na nedavnem svetovnem prvenstvu v Novem Mestu na Češkem, gostili smo 50 članov ruske mladinske tekaške reprezentance, veliko zanimanje pa v zadnjem času kažejo tudi skandinavske države. Smo pa zelo presenečeni nad obiskom tekaškega centra v poletnih mesecih."

Na leto prodanih od tri do štiri tisoč tekaških vstopnic Kakorkoli, ne glede na nekoliko moteč videz gradbišča ob poligonu pa tekaški center Petre Majdič živi, in to čeprav je že tretje leto v centru tek po progah plačljiv (cena dnevne vozovnice je 4 evre, sezonske pa 120 evrov), medtem ko je tek samo na poligonu brezplačen. "Vsako leto prodamo od tri in štiri tisoč dnevnih in sezonskih kart, s tem izkupičkom pa pokrijemo stroške vzdrževanja in urejanja prog. Ko smo se odločili, da bomo uporabo tekaških prog zaračunavali, smo se tudi zavezali, da bodo proge vrhunsko urejene. Na začetku je bilo med tekači zaradi tega sicer nekaj nezadovoljstva oziroma začudenja, vendar so se zdaj uporabniki navadili, saj najbrž opazijo, da je storitev, ki jo zaračunavamo, kakovostna. Žal pa se za zdaj niso uveljavile t. i. kavcijske karte, v katerih sta bila zajeta tudi čaj in kakšen pohorski lonec, na kar je gotovo vplivala razdalja hotelskega objekta od tekaškega poligona, z novim hotelom pa verjamemo, da bo to zaživelo, pravi Aleš Slapar, vodja smučišč na Rogli.

Ob tem doda, da Unior turizem od vsake prodane tekaške vozovnice deset odstotkov nameni v Sklad za ohranjanje narave, ker se zavedajo, da bodo samo v tesnem sodelovanju z zavodi, ki upravljajo te naravne danosti, lahko v prihodnje izpeljali še večje projekte in da bo zato treba podreti še kakšno smreko.

Petra Majdič razume težave in pozdravlja uvedbo tekaških vozovnic In kako na delovanje tekaškega centra na Rogli in na zamudo pri dokončanju športnega hotela gleda naša najboljša tekačica vseh časov Petra Majdič, po kateri center nosi ime? "Z veliko častjo sem posodila ime temu centru, saj sem leta in leta trenirala na Rogli in iz tega sodelovanja je tudi nastala ideja, da bi šli korak dlje in oblikovali takšen center. Dejstvo je, da je pri nas gospodarska kriza in da zaradi tega zamuja hotel, ki edini še manjka v tem centru. In čeprav je videz morda drugačen, center dobro deluje. Kot opažam, ga obiskuje vedno več smučarjev tekačev. Zelo pozdravljam odločitev, da se urejenost prog zagotavlja s tem, kar je praksa v tujini, z dnevnimi vozovnicami, saj se tako oblikuje tudi višja kultura teka na smučeh, kar bo seveda zares zaživelo z odprtjem hotela."

Tekme za svetovni pokal si želijo v drugem terminu Dokončanje hotela in celovita ureditev tekaškega centra bi bila seveda dobrodošla tudi za organizacijo tekem svetovnega pokala v smučarskih tekih, saj bi prispevala k še večjemu ratingu Rogle kot uspešnega prizorišča tekem. Rogla je tekmo za svetovni pokal prvič gostila v sezoni 2009/2010, potem pa še v sezoni 2011/2012 in naj bi jo praviloma vsaki dve leti. "Z naše strani je seveda še naprej želja, da organiziramo tekmovanje, vse pa je odvisno od dogovora domače in mednarodne smučarske zveze. Je pa res, da nam decembrski termin ne ustreza najbolj, ker pri nas takrat ni toliko naravnega snega kot januarja in februarja. Pokriti celotno tekaško progo z umetnim snegom pa je zelo velik strošek. Se pa bojim, da mednarodna smučarska zveza pogojuje izpeljavo tekme tudi z ustreznim obiskom takšne tekme, na kar pa seveda vplivajo tudi rezultati naših tekačev in tekačic. Potem ko se je poslovila Petra Majdič, ki je bila v svetovnem vrhu teka na smučeh, je zanimanje upadlo," je še povedal Damjan Pintar, ki se po devetih letih dela na položaju izvršnega direktorja programa turizem v Uniorju in po tem, ko je, kot pravi, izpolnjen cilj, da Rogla in Zreče postanejo svetovno prepoznan center za priprave in rehabilitacijo vrhunskih športnikov, vrača na Olimpijski komite Slovenije (OKS), kjer bo od maja naprej poslovni direktor.

Ne spreglejte