Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
19.04

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jože Tanko Senko Pličanič Branko Masleša Zvonko Fišer

Sreda, 29. 5. 2013, 19.04

4 leta, 2 meseca

Tanko sprašuje Pličaniča, ali bo predlagal razrešitev Masleše in Fišerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko ministra za pravosodje Senka Pličaniča v poslanskem vprašanju sprašuje, ali bo predlagal razrešitev Branka Masleše in Zvonka Fišerja.

Tanko je v poslanskemu vprašanju Pličaniča spomnil, da je sam v zadnjih tednih nekajkrat ostro kritiziral delovanje sodišč, saj da ne samo zadnji primer Hilde Tovšak, ampak tudi številni drugi kažejo, da se v sodstvu dogajajo napake. Te napake so morda tudi namerne in mnoge prikrajšajo za njihovo pravico, drugim pa omogočajo, da niso obsojeni za storjena kazniva dejanja, je zapisal.

Kot nadaljuje, se je nekajkrat zgodilo, da je na koncu plačnik odškodnin zaradi zamujene ali spremenjene odločitve sodnika ali sodišča država, "povzročitelj takega dejanja, sodnik, pa sploh ne odgovarja". Predsednik vrhovnega sodišča Masleša po mnenju Tanka javno brani in zagovarja ravnanja sodnikov, zmanjšuje pomen njihovih napak ter poskuša vzbuditi vtis, da se politika neupravičeno vtika v sodstvo. Tanko Pličaniča opominja tudi, da je nedavno javno izrazili dvom v zanesljivost letnega poročila vrhovnega sodišča glede sodnih zaostankov.

"Podobno ugotavljate, da so se nepravilnosti in napake dogajale tudi na Državnem tožilstvu in Specializiranem državnem tožilstvu. Pa tudi ne samo v primeru Hilde Tovšak," je še zapisal Tanko. Zanima ga, ali bo minister državnotožilskemu svetu predlagal, naj sproži postopek razrešitve generalnega državnega tožilca Fišerja.

"Sama morata opraviti s tem" Minister Pličanič je v torek na novinarski konferenci sicer pojasnil, da je njegova pristojnost predlaganje zakonodaje, zato bi bilo nesmiselno, da kogar koli poziva k odstopu. Po njegovih besedah bi se morala Masleša in Fišer sama soočiti z ugotovitvami v primeru Hilde Tovšak in ugotoviti, ali sta storila vse. "Sama morata s tem opraviti, to je stvar njune integritete," je dejal.

Masleša je v torek predstavil ugotovitve pregleda poslovanja mariborskega in ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je pokazalo na strokovno napako mariborskega okrožnega sodišča v zadevi delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj. Po besedah Masleše bi moralo sodišče po tistem, ko je tožilec 12. aprila prekvalificiral kaznivo dejanje v milejšo obliko kaznivega dejanja, po službeni dolžnosti odpraviti pripor Tovšakovi. Zaradi tega bo Masleša zdaj zahteval oceno sodniške službe za preiskovalno sodnico. Pličanič v četrtek pričakuje še poročilo generalnega državnega tožilca Fišerja o nadzoru nad delom specializiranega tožilstva.

Ne spreglejte