Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
19.20

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jože Tanko KPK Goran Klemenčič SDS

Petek, 14. 6. 2013, 19.20

4 leta, 2 meseca

Tanko: Skrajni čas je, da na sejo MVK pride Klemenčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka je skrajni čas, da na sejo mandatno-volilne komisije DZ povabijo predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča.

Kot je zapisal v dopisu predsednici komisije Meliti Župevc (PS), bi se Klemenčič na seji izjasnil glede navedb v zahtevi SDS za nadzor nad njegovim premoženjskim stanjem.

Tanko je v dopisu zapisal, da bi člani komisije ob prisotnosti predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Klemenčiča lahko postavili vprašanja, na podlagi katerih bo mogoče ugotoviti, ali obstajajo tveganja, da je Klemenčič z opustitvijo dolžnega ravnanja pridobil zase ali za koga drugega premoženjsko korist oziroma ali je opustil dolžna ravnanja v nasprotju z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi predpisi ter kodeksi ravnanja.

Po Tankovem mnenju bi bilo mogoče ugotoviti tudi, ali se pri Klemenčiču izraža zadostna integriteta za vodenje protikorupcijske komisije in ali obstaja nasprotje interesov, ki bi lahko vplivali na njegovo delo. Pri tem je Tanko kot nerazumno in neprimerno označil, da bi poslanske skupine predlagale sklepe za odločanje o premoženjskem stanju Klemenčiča preden se o tem opravi razprava, pridobi ustrezne dokaze in preden se Klemenčič izjasni o svojem premoženjskem stanju.

Da predlagajo sklepe, je po njegovih besedah v dopisu predlagala Župevčeva. "Takšni vnaprejšnji predlogi sklepov za odločanje in njihovo sprejetje ne bi bili v funkciji izvrševanja zakonskega nadzora nad premoženjem, ampak zgolj v funkciji političnega odločanja, ki ne temelji na dejstvih, ugotovljenih tekom razprave," je pojasnil.

Tanko: Čas je, da se od proceduralnih zapletov preide k vsebinskemu delu članov komisije Tanko je zapisal, da tako zahteva SDS kot pridobljena gradiva vsebujejo podatke, na podlagi katerih je mogoče opraviti nadzor. Po njegovih besedah je skrajni čas, da se od proceduralnih zapletov preide k vsebinskemu delu članov komisije. "Nobenega razloga ni, da bi z delom odlašali ali delo komisije vezali na predloge poslanskih skupin, ki jih niti ne moremo predlagati, ker postopek nadzora sploh še ni bil izveden," je še zapisal.

Sklep o uvedbi nadzora je mandatno-volilna komisija (MVK) sprejela 4. aprila, poslanka SDS Eva Irgl pa je takrat pojasnila, da so v SDS nadzor predlagali zaradi dopisa, ki so ga prejeli poslanci in iz katerega izhajajo netransparentnosti v zvezi s Klemenčičevim premoženjem.

Ob tem sklepu o uvedbi nadzora je bilo v razpravi članov MVK največ govora o vprašanju pristojnosti MVK za nadzor nad premoženjem članov KPK. Iz koalicijskih vrst pa je bilo slišati tudi očitke na račun vodenja komisije v času, ko ji je predsedovala poslanka SDS Sonja Ramšak. Očitano ji je bilo, da je nezakonito pridobivala dokumentacijo o Klemenčiču in njegovi družini, še preden je MVK odredila nadzor nad Klemenčičevim premoženjem. Ramšakova je očitke zavrnila.

Klemenčič pa je v odzivu na odločitev MVK o nadzoru takrat zapisal, da KPK nikakor ne nasprotuje izvajanju nadzornih pristojnosti DZ, vključno s področjem nadzora nad premoženjskim stanjem članov komisije. Je pa izrazil pričakovanje, da bo nadzor izvršen zakonito in korektno.

Ne spreglejte