SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tanko: Evropska komisija slovenski vladi očitno ne zaupa

4

termometer

 | Foto:
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je pojasnil, da je EK dal jasno znamenje, da ve, kje ima Slovenija težave.

Kot je dejal, sta bili sanacija bank ter hitra in pregledna privatizacija, ki nam ju priporoča Bruselj, temelj Janševe vlade.

"Treba bo nadaljevati javnofinančno konsolidacijo. Na tem področju bo treba sprejemati pomembne in najbrž tudi težke ukrepe," je poudaril in dodal, da očitno EK ravno ne zaupa aktualni slovenski vladi, sicer ji ne bi priporočila zunanjega svetovalca. "Očitno si tako Bruselj poskuša zagotoviti neposreden vpogled v slovenski politični in gospodarski prostor," meni Tanko.

Pri odzivu EK-ja je po njegovih besedah novost opozorilo zaradi slabih razmer v našem pravosodju, katerega glavna težava so predvsem dolgotrajni sodni procesi. Pri tem je spomnil, da je bilo tudi skrajševanje rokov ena od točk predvolilnega programa SDS in koalicijske pogodbe.

Janša: Čas je, da vlada še sama nekaj naredi "Treba bo po poti, ki jo je začrtala zadnja Janševa vlada. Kakšnih izmikanj pravzaprav ni. To se je pokazalo v zadnjih dneh te vlade, ko so se spremenila nekatera stališča in je bilo nekaj soglasnih odločitev v DZ-ju," je poudaril in spomnil še, da je opozicija v obdobju Janševe vlade nasprotovala ukrepom, ki nam jih danes priporoča EK.

Predsednik SDS Janez Janša pa se je na priporočila iz Bruslja odzval na družbenem omrežju Twitter. "V imenu cele vlade se zahvaljujem Evropski komisiji in aktualni vladi za (pozne) pohvale naših ukrepov. Sedaj pa je čas, da nova vlada še sama nekaj naredi," je zapisal.

Lukšič: Vlada Janeza Janše je delala v napačni smeri "Jasno je postalo to, kar smo vedno trdili – da je vlada Janeza Janše delala v napačni smeri in da je tej vladi uspelo v dveh mesecih pripraviti program ukrepov, ki so za Slovenijo nujni." Tako se je na bruseljske komentarje vladnih reformnih ukrepov odzval predsednik SD Igor Lukšič. Kot je dejal za Planet Siol.net, pri še vedno nekoliko "neoliberalno obarvanem Bruslju" pogreša več besed o naložbah v nova delovna mesta, zagonu gospodarstva in uporabi naravnih virov, zlasti lesa.

Prestrašeni Janša "Janša je ves prestrašen govoril, da je konec mandata in suverenosti Slovenije. Zdaj je ta vlada v dveh mesecih pripravila program ukrepov," je dejal predsednik Socialnih demokratov, ki v Cankarjevem domu praznujejo 20. obletnico ustanovitve stranke.

Opozorila o sanaciji bank so "tehnične stvari" Glede priporočil Bruslja, recimo o sanaciji bank, je Lukšič novinarjem dejal, da so že prej vedeli, da je to na prednostnem seznamu in da gre za "bolj tehnične stvari", ki jih je treba opraviti za zagon gospodarstva.

Sprememembe ustave Bruslja ne zanimajo V zvezi s pravosodjem je dejal, da gre za upravičene kritike, na katere je opozarjal tudi sam na zadnji novinarski konferenci. Na vprašanje, ali bi bil odziv Bruslja drugačen, če ne bi bile sprejete ustavne spremembe (SD je nasprotovala fiskalnemu pravilu), je Lukšič odgovoril, da bruseljsko poročilo tega ne omenja. "Njih zanimajo realni ukrepi, ki jih je vlada pripravila. Mi se bomo potrudili, da bi šli še bolj v socialdemokratsko smer."

Virant: Slovenija glede na ocene Evropske komisije na pravi poti Minister za notranje zadeve in predsednik DL Gregor Virant je v odzivu na oceno Evropske komisije o programu stabilnosti Slovenije dejal, da odločitev komisije, da države ni vključila v program odprave presežnih neravnovesij, kaže na to, da sta Slovenija in njena vlada na pravi poti, a da je treba sprejeti še veliko ukrepov.

Virant je pripomnil, da je Slovenija z nadaljevanjem ključnih projektov, kot sta med drugim fiskalna konsolidacija in slaba banka, po oceni komisije na pravi poti.

"Očitno je bilo za komisijo zelo pomembno, da smo v ustavo zapisali obe potrebni ustavni spremembi, ki sta dolgoročno izjemnega pomena. Zlato fiskalno pravilo zagotavlja, da bodo morale vse prihodnje vlade zagotavljati uravnotežen proračun, sprememba referendumske ureditve pa vladi omogoča, da bo lahko vladala brez metanja referendumskih polen pod noge," je dejal.

Na pozitivno mnenje komisije je po njegovi oceni verjetno vplival tudi dogovor s sindikati javnega sektorja o znižanju mase plač. "Dogovor je za naslednje leto vreden blizu 400 milijonov evrov, ob tem pa smo obdržali tudi socialni mir, kar ima tudi svojo ceno," je pripomnil Virant.

Bogovič: Po poročilu v Sloveniji ni razloga za veselje Po poročilu Evropske komisije v Sloveniji ni posebnega razloga za veliko veselje oz. za to, da bi si lahko oddahnili, je prepričan prvak SLS Franc Bogovič. Poudaril je, da poročilo pred nas postavlja zahtevno nalogo, da začnemo z ukrepanjem.

V izjavi za medije je pojasnil, da je treba najprej začeti mašiti luknje vrča, iz katerih izteka, preden se bomo odločili, da bomo na novo začeli nalivati v ta vrč z novimi davki. Bogovič meni, da gredo v to smer tudi priporočila komisije.

Prav tako je mnenja, da je Slovenski državni holding prava pot in pričakuje od vlade, da se ne bo ukvarjala več s spremembami zakonov, ampak da se začne čim prej z operativnostjo holdinga.

"Zelo pomembno je področje bančništva" "Zelo pomembno je področje bančništva. Jasno je zapisano, da je treba podrobno pregledati sporne naložbe, v priporočilih se kaže tudi ponudba po pomoči s strani komisije, Evropske centralne banke," je dejal Bogovič, ki meni, da je treba to sprejeti in čim prej vzpostaviti slabo banko.

"Ključno je, da skupaj v državnem zboru tvorno sodelujemo in da stvari, ki so uokvirjene v fiskalno pravilo, udejanjimo in skozi ukrepe izvedemo. Pri sprejemu fiskalnega pravila bomo konstruktivni, kajti čas se izteka," je še dodal Bogovič.

"Zanikana so bila vsa namigovanja" V Pozitivni Sloveniji so z odločitvijo Evropske komisije, ki ne bo uvedla postopka proti Sloveniji, pač pa je država dobila več priporočil, zadovoljni. "Komisija je prepoznala, da so bile odločitve vlade in koraki DZ pri zadnjih odločitvah pravilne in v pravi smeri," je poudaril vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer.

Prepričan je, da so bila s to odločitvijo Evropske komisije zanikana vsa namigovanja, da je Slovenija na pohodu proti izgubi lastne finančne suverenosti odločanja in da je podvržena nekemu nadzoru trojke.

"Nadaljevati bo treba s sanacijo bank, z razbremenitvijo prezadolženosti gospodarstva ..." "To ne pomeni, da je delo vlade in parlamenta končano, nasprotno. Na podlagi sprejetih programov in načrtov bo treba nadaljevati v treh korakih. Nadaljevati bo treba s sanacijo bank, z razbremenitvijo prezadolženosti gospodarstva in ustvarjanja pogojev za gospodarsko rast," je izpostavil Möderndorfer.

Ob tem je pojasnil, da bo vlada do konca junija oz. do začetka julija pripravila dodatne ukrepe v tej smeri.

"Komisija je ugotovila, da je treba nadaljevati ukrepe tudi na strani povečanja prihodkov z večinoma posrednih davkov, torej tudi DDV, in da je bila tudi to dobra in prava odločitev," je še pojasnil.

Postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij za zdaj ne bo. Država bo dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja. Obenem pa mora nujno ukrepati za odpravo neravnovesij in ureditev bančnega sektorja. Novost je opozorilo glede pravosodja. To so glavna sporočila iz Bruslja.

DeSUS: Priporočila niso presenečenje Prvak DeSUS Karl Erjavec je odziv Bruslja na nacionalni reformni program in program stabilnosti ocenil kot ugoden, v izjavi pa poudaril, da so še nekaj tednov nazaj svetovni mediji pisali, da je Slovenija v bankrotu, da bo potrebovala mednarodno pomoč, da bo prišla trojka ... "in nova vlada je z nekaterimi potezami pokazala, da lahko sama rešuje težave v zvezi s finančnim položajem Slovenije," je dejal. Pomemben prispevek je po njegovih besedah tudi to, da se je politika soglasno odločila za vpis fiskalnega pravila in za spremembo referendumske ureditve. Predvsem dejstvo, da referendumi ne bodo več ovirali sprejemanja ukrepov, so po njegovih navedbah zelo pozitivno pozdravili tudi v OECD.

NSi: Poročilo Evropske komisije je dobronamerno Poročilo Evropske komisije je dobronamerno, hkrati pa nas opozarja, da moramo vse, kar smo navedli v reformnem programu, tudi izvesti, je poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Prepričana je, da ima trenutna vlada nekoliko lažje delo, ker "opozicija razume, da je treba reforme izvesti".

Ob tem je dejala, da se je veliko naredilo že v prejšnji vladi z zakonom o slabi banki in o Slovenskem državnem holdingu, s pokojninsko reformo ter z delovnopravno zakonodajo.

"Vlada ima še veliko dela z izvedbo teh reform, hkrati pa imajo veliko dela tudi druge veje oblasti, saj poročilo opozarja na boljše delovanje sodstva, na odpravo administrativnih ovir, torej boljšo zakonodajo. Vse veje oblasti v Sloveniji imamo dovolj dela, da dejansko izvedemo te ukrepe," meni Novakova.

Pojasnila je, da je poročilo pomembno tudi zato, ker so se v Sloveniji vedno vnele polemike, ko je ena vlada nekaj predlagala, potem pa so imeli vsi boljše, drugačne predloge. "Komisija je tokrat priznala, da so predlogi dobri, samo izvesti jih je potrebno. To je signal tudi za javnost," je še dodala.

Poudarila je, da NSi ne bo ovira in da bo ukrepe podpirala. Največjo težavo sicer vidi pri zagotavljanju denarja za sanacijo bank.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin