Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2022,
12.02

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

7

Natisni članek

Pediatrična klinika bolezen otroci

Ponedeljek, 31. 1. 2022, 12.02

2 leti, 2 meseca

Levji delež okužb je med otroki. Na kliniki povečali kapacitete. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

7

Na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo so že v začetku epidemije poskrbeli, da delo pri njih teče nemoteno in da ni logističnih težav pri morebitnih odložitvah zdravljenja otrok. "Na pediatrični kliniki smo vzpostavili rdečo cono, doslej pa obravnavali 25 otrok, ki so bili med intenzivnim zdravljenjem tudi okuženi z virusom sars-cov2. Pri vseh se je okužba razmeroma dobro iztekla, a smo pri nekaterih beležili dolgotrajno okužbo, saj se zaradi kemoterapij otroci virusa niso mogli znebiti," je o trenutnih razmerah na pediatrični kliniki povedala predstojnica kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Lidija Kitanovski. Strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn pa je predvsem pozval svojce družin z novorojenci, naj ne hodijo v bolnišnico in ga raje pogledajo prek zoom-a.

Podobno izkušnjo so imeli tudi z mladim odraslim bolnikom, ki je bil na zdravljenju decembra 2020. Sočasno, ko je zbolel za napredovano rakavo boleznijo, se je okužil še s covidom. "Zdravljenje je trajalo več kot pol leta, skoraj ves čas je bil nameščen v rdeči coni, a je zdravljenje izpeljal, okužbe pa se je znebil šele dva meseca po ozdravljenju rakave bolezni," je pojasnila Lidija Kitanovski

Trenutno okužena dva onkološka bolnika 

Na pediatrični kliniki zdravijo vse onkološke bolnike do dopolnjenega 18. leta starosti, na prošnjo kolegov občasno zdravijo tudi mlade odrasle bolnike z boleznimi, ki so sicer značilne za otroško populacijo, je še dodala.

Trenutno sta na kliniki okužena dva otroka, a kljub temu imajo ti bolniki večje tveganje za slab potek bolezni, zato so v skladu s smernicami in timskim dogovorom deležni tudi ustreznega preventivnega zdravljenja s protitelesi.

Številne okužbe pri novorojencih, pet otrok z večorganskim vnetnim sindromom

Trenutno je levji delež okužb v otroški in mladostniški populaciji, pa je dejal Pokorn. "Poleg otrok z rakom, ki imajo covid, imamo predvsem okužbe pri novorojencih, ti ob okužbi z omikronom lahko zbolijo z višjo telesno temperaturo in se slabše hranijo, zaradi česar je potreben sprejem v bolnišnico," je pojasnil.

V bolnišnici sicer zdravijo še druge otroke z vnetji zgornjih dihal, ki zaradi virusne okužbe potrebujejo oskrbo. Število postelj so zato še povečali v pričakovanju morebitnega navala okužb z novim koronavirusom.

"Res bi apeliral na svojce družin z novorojenci, naj ne hodijo v bolnišnico in ga raje pogledajo prek zoom-a, ker je kroženja virusa v populaciji res veliko, ne le koronavirusa temveč tudi respiratornega sincicijskega virusa," je dodal.

Na kliniki je trenutno pet otrok z večorganskim vnetnim sindromom, s čimer so že presegli skupno število 70 takih bolnikov, ki so bili na na zdravljenju od začetka epidemije. Enega otroka z boleznijo covid-19 zdravijo na intenzivni terapiji, a zaradi drugega vzroka, je še pojasnil Pokorn. 

Ne spreglejte