Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2019,
14.40

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

3

Natisni članek

Expo 2020 pavilijon

Petek, 12. 4. 2019, 14.40

5 let

Tako bo videti slovenski paviljon v Dubaju, paviljon iz Milana odpira vrata v Prekmurju #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

3

slovenski pavilijon, expo, Dubaj | Foto Magnet Vision/MGRT

Foto: Magnet Vision/MGRT

Gospodarsko ministrstvo je izbralo idejno zasnovo paviljona, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Paviljon, ki bo predvidoma stal pet milijonov evrov, bo predstavljal slovensko naravo, gospodarstvo in kulturo. Predstavitveni paviljon iz Milana pa so umestili v Mursko Soboto, kjer ga bodo ob Soboškem jezeru uporabljali kot regijski promocijski center.

Razstava bo priložnost za mednarodno promocijo Slovenijo ter povečanje njene politične, gospodarske in kulturne prepoznavnosti, je na novinarski konferenci danes v Ljubljani dejala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. "Predvsem si želimo, da bo priložnost za slovensko gospodarstvo za iskanje novih poslovnih priložnosti in prepoznavanje slovenskega turizma, kulture in športa," je dodala.

Izbira idejne zasnove paviljona je prva faza predstavitve Slovenije na Expu, kjer bo Slovenija na svojem razstavnem prostoru velikosti 1.550 kvadratnih metrov sodelovala v sklopu trajnosti. Izbrana rešitev družbe Magnet Design za paviljon predvideva objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljal Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in, v dneh razstave, v puščavi.

Slovensko morje, reke, jezera in pitna voda

Pritličje bo zaznamovala voda, s čimer bodo predstavljali slovensko morje, reke in jezera, predvsem pa pitno vodo, je pojasnil Robert Klun iz družbe Magnet Design. Voda bo obkrožala osrednji del, ta bo trg z označenimi stranmi neba na tleh, ki bodo pomenile pomembno lego Slovenije na križišču prometnih poti.

Prvo nadstropje bo slovenski gozd, po obodu objekta iz lesene konstrukcije bodo namreč nameščene zelene rastline, ki bodo med razstavo hlajene in ovlažene, s čimer bodo obiskovalcem ponudili osvežitev. To nadstropje velikosti 550 kvadratnih metrov bo osrednji prireditveni del za predstavitve širšemu krogu obiskovalcev.

slovenski pavilijon, expo, Dubaj | Foto: Magnet Vision/MGRT Foto: Magnet Vision/MGRT

Drugo nadstropje, ki bo namenjeno VIP-gostom, pa bo predstavljalo slovensko gospodarstvo. Streha objekta bo namreč oblikovana kot sito, ki je bilo eden od izdelkov ribniške suhe robe, ki so pred 400 leti kot prvi slovenski izdelki dobili dovoljenje za prodajo v tujini, je dejal Klun. Slovenski razstavni prostor s paviljonom, ki bo visok okoli 15 metrov, bo stal ob enem od treh glavnih vhodov na prizorišče.

Po izbiri idejne zasnove paviljona bodo zdaj pripravili projektno dokumentacijo in izbrali izvajalca, ki bo paviljon postavil. Osnovna gradbena in konstrukcija dela naj bi bila opravljena oktobra letos, paviljon pa naj bi opremili do oktobra prihodnje leto, je povedal generalni komisar za Expo 2020 Robert Drobnič, ki sicer prihaja z gospodarskega ministrstva.

Vzporedno s pripravami na opremljanje paviljona bodo oblikovali tudi program šestmesečne predstavitve Slovenije na Expu.

Predstavitev Slovenije bo predvidoma stala skupno 9,7 milijona evrov, od tega predvidoma okoli pet milijonov evrov paviljon, preostalo pa so stroški obratovanja, izvedba programa z vsemi dogodki, osebje in materialni stroški. Vlada je projekt odobrila ta teden, ko ga je uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov.

Svetovna razstava bo v Dubaju od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021, in sicer pod sloganom Povezovanje idej za prihodnost. Na njej se bo predvidoma predstavilo 190 držav, organizatorji pa pričakujejo okoli 25 milijonov obiskovalcev.

Svetovne razstave Expo so vsakih pet let. Zadnja je bila v Milanu leta 2015, takratna predstavitev, ki je stala skupno pet milijonov evrov, našteli pa so okoli milijon obiskovalcev, je bila po navedbah Štravs Podlogarjeve zelo uspešna. Učinki so težko konkretno merljivi, je pa zagotovo pripomogla h gospodarski rasti in boljšemu poslovanju podjetij, ki so tam sodelovala, je dejala državna sekretarka.

Predstavitveni paviljon iz Milana poimenovan Expano

Slovenski paviljon z zadnje Expo razstave, ki je bila v Milanu leta 2015, so umestili v Mursko Soboto, poimenovali so ga Expano.

Po dveh letih zapletov in priprav bo zdaj predstavljal najbolj vzhodno pokrajino pri nas. V njem bodo na svoj račun prišli ljubitelji gastronomije s pokušino jedi od bograča do prekmurske gibanice. S pomočjo najsodobnejših virtualnih tehnologij boste potovali skozi čas, poleteli z balonom in z vsemi čuti kar na enem samem mestu doživeli čarobno Pomurje.

"Vključevali bomo lokalne dobavitelje, okuse Pomurja, tam bodo bograč, vampi, prekmurska gibanica, prleška gibanica. Za prekmursko gibanico smo tudi prejeli certifikat in jo sami izdelujemo," je dejal gostinec Ivo Dobaj. Tradicionalne jedi bodo pripravljali tudi na sodoben način in sodobna je tudi predstavitev regije v vsem paviljonu.

Vodja Expana Helga Lukač pojasnjuje, da gre pri Expanu za predstavitev Pomurja v malem, kjer si lahko obiskovalec s pomočjo sodobnih tehnologij ogleda vse na enem mestu, lahko pa tudi dobi navdih za nadaljnje raziskovanje regije.

Ne spreglejte