Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
19.37

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vojko Rovere

Četrtek, 26. 3. 2015, 19.37

4 leta, 7 mesecev

Swiss Leaks: Nakazilo direktorju Telemacha na tajni račun v Švici (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji direktor Telemacha Vojko Rovere je imel le osem dni po prodaji podjetja ameriškemu gigantu UGC v Švici odprt račun. Nanj je prejel najmanj milijon evrov, so poročali na Planet TV.

Podjetje Telemach je v zadnjih letih postalo eno vodilnih telekomunikacijskih igralcev v jugovzhodni Evropi. S pomočjo ameriškega kapitala se je razširilo prek Slovenije, Bosne in Hercegovine vse do Srbije in Makedonije. Telemach je tudi glavni sponzor slovenske prve košarkarske lige.

Pot pri strmem vzponu Telemacha je med letoma 2000 in 2009 utiral direktor Vojko Rovere. Kot po tekočem traku je s podporo ameriškega investicijskega sklada Emerging Market Partnership (EMP) kupoval in prevzemal manjše kabelske operaterje in kabelske zadruge. Marsikatero lokalno omrežje so zgradili državljani, ki so si v 80. letih zaželeli kabelske televizije.

Do decembra 2004 je Telemach z 28-odstotnim deležem že postal pomemben igralec na slovenskem trgu – s svetovnim spletom in televizijskimi programi je povezoval več kot sto tisoč gospodinjstev. Ameriški EMP je takrat obvladoval podjetje s 50,9-odstotnim deležem, slamnato podjetje Enzo iz davčnih oaz je imelo 16,5 odstotka, slovenski BTC 15,6 odstotka, Gorenje GTI deset odstotkov, Slovenske železnice 4,11 odstotka, preostanek pa družina Meglič in drugi.

V istem mesecu se je zgodil prevzem v vrednosti 71 milijonov evrov. Celotno podjetje Telemach je kupil drug ameriški gigant United Global Com (UGC).

Osem dni pozneje je imel Rovere odprt račun v Švici Posel so sklenili 10. februarja 2005. Po podatkih, ki jih je pridobil Herve Falciani, obelodanila pa sta jih francoski časnik Le Monde in Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), je takratni direktor Telemacha Vojko Rovere osem dni pozneje, 18. februarja 2005, že imel odprt tajni račun pri švicarski podružnici HSBC v Ženevi.

Odprtje računa časovno sovpada s prodajo celotnega Telemacha, v katerem Rovere sicer ni bil solastnik, Američanom.

Dva meseca zatem, 28. aprila 2005, je v Ženevi dvignil 150 tisoč evrov. Med letoma 2006 in 2007 je imel najvišji znesek na računu 883 tisoč evrov.

Rovere priznava, da je odprtje računa povezano s prodajo Telemacha Na vprašanje, ali je transakcija na računu v Švici povezana s prodajo Telemacha, je Rovere odgovoril pritrdilno. "Da. V praksi teh investitorjev je tako, da ima menedžment možnost udeležbe pri kapitalskem dobičku. V tej zadevi gre prav za to."

Glede prijave računa in dohodkov davčni upravi je odgovoril, da ima vse davke vzorno in redno poravnane. "Tudi v tem primeru so bili davki odvedeni že iz Švice", je pojasnil Rovere, ki je bil v banki HSBC prijavljen s slovenskim stalnim bivališčem, torej kot rezident Slovenije.

Računa ni odprl sam Rovere je dodal, da so mu račun odprli tuji investitorji. "Računa nisem odprl jaz, ampak so ga oni. Takšna je bila njihova praksa. Vse so izpeljali oni. Mislim, da lahko več pojasni gospod Thierry Baudon iz Mid Evropa Partners oziroma Emerging Market Partnership (EMP)."

Eden nekdanjih visokih uslužbencev Svetovne banke in Evropske banke za obnovo in razvoj Thierry Baudon se je pozneje specializiral za investicije na razvijajočih se trgih. Med novembrom 1998 in marcem 2007 je bil izvršni direktor investicijskega sklada EMP, ki je februarja 2005 prodal Telemach, pozneje je bil med ustanovitelji in vodilnimi možmi vplivnega sklada Mid Europa Partners, ki je leta 2009 ponovno odkupil podjetje Telemach. Ta sklad se je potegoval tudi za nakup Mercatorja, pred nedavnim pa je oddal ponudbo za prevzem Pivovarne Laško in njenih hčerinskih družb.

Za novinarska vprašanja o odprtju Roveretovega računa v Švici in nakazilu Baudon ni bil dosegljiv.

Rovere je imel na računu milijon evrov Kot so sporočili iz finančne uprave, so leta 2007 fizične osebe prijavile le šest računov v tujini, od tega sta bila po dva v Avstriji in Italiji ter dva v neznanih državah. Meddržavnih dogovorov o neposredni izmenjavi podatkov o imetnikih bančnih računov in rednem odtegovanju davkov v zameno za anonimnost imetnika računa, kot je v veljavi danes, med letoma 2005 in 2007 še ni bilo.

Glede na to, da je aprila 2005 Rovere dvignil 150 tisoč evrov, v naslednjih dveh letih pa je imel najvišje stanje na računu okoli 883 tisoč evrov, je imel skupaj v tem obdobju najmanj milijon evrov prilivov.

Telemach vodil skupaj z evropsko komisarko Violeto Bulc Kot uspešnemu poslovnežu z dobrimi zvezami in poznanstvi mu dobri zaslužki niso tuji. Leta 2000 je na primer vodil Telemach skupaj z današnjo evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. V internetnem podjetju Eon, katerega lastnik je bil prav tako ameriški investicijski sklad EMP, je sodeloval z nekdanjim evropskim poslancem Zoranom Thalerjem, ki je bil obsojen zaradi korupcije.

V zadnjih letih je Rovere sodeloval pri projektu izgradnje optičnega omrežja v Srbiji. Slovensko podjetje Nuba, svetovanje in investiranje, ki je v lasti Patrika Ceglarja in Rasta Tomažiča, je med letoma 2009 in 2012 položilo 1.200 kilometrov optičnih kablov ob cestnem omrežju. Srbska podružnica Nuba Invest se je pozneje preimenovala v Targo Telekom.

Slovenski investitorji so aprila 2009 ustanovili srbsko podružnico za izvedbo tega posla in najeli 20 milijonov evrov posojila pri Factor banki, katere slaba posojila bodo v nadzorovani likvidaciji poplačali davkoplačevalci. Toda denar iz Factor banke ni bil porabljen le za gradnjo optičnega omrežja, saj so srbski mediji poročali, da je 5,6 milijona evrov pristalo v Ljubljani in v davčnih oazah Ciper in Sejšeli. Srbski preiskovalni organi so preiskovali celo domnevno podkupovanje ministra vladajoče Demokratske stranke Oliverja Dulića s strani Nube Invest. Obtožnica zaradi domnevnega podkupovanja je v Srbiji postala pravnomočna februarja 2015, primer so po poročanju Dnevnika preiskovali tudi slovenski kriminalisti.

Rovere danes živi v Latviji In kako je Rovere sodeloval z Nubo oziroma Targo Telekomom? "Bil sem svetovalec na tem projektu, ko so ga zagnali. Kmalu potem smo se razšli in nisem bil več zraven," je v telefonskem pogovoru pojasnil Rovere, ki trenutno živi v latvijski prestolnici Riga in je latvijski davčni rezident, sicer pa je doma iz Celja.

Toda v uvodu intervjuja, ki ga je maja 2014 za specializirano spletno stran DigitalTV Europe.net podal Rovere kot izvršni direktor največjega latvijskega telekomunikacijskega operaterja Baltcom, je navedeno drugače.

"Vojko Rovere se je pridružil Baltcomu iz lastnega svetovalnega podjetja Rovere Ltd, ki ga je ustanovil leta 2009. Ključni projekt družbe je bil Targo Telekom, alternativni ponudnik telekomunikacij v Srbiji, ki bi povezal Srbijo z regionalnimi telekomunikacijskimi vodi z najsodobnejšo mrežo optičnih kablov. Vojko Rovere je bil odgovoren za razvoj področij poslovne strategije, odnose z investitorji, strateško financiranje in proračun. Targo Telekom je bila največja investicija v infrastrukturo v Srbiji leta 2010," piše v uvodu intervjuja, kjer je navedeno tudi, da je po letu 2012 postal direktor latvijskega Baltcoma.

Rovere je podjetje Rovere, d. o. o., "Ltd" je angleška kratica za "d. o. o", ustanovil avgusta 2009, leta 2014 pa se je preimenovalo v RPFS, d. o. o.

Projekt Targo Telekom se je po preiskavah znašel v težavah. Slovenski Nubi danes grozi stečaj, pred tednom dni je njen večinski delež v srbskem Targo Telekomu prevzelo podjetje PV naložbe v lasti Factor banke v likvidaciji. Optično omrežje je namreč izgrajeno in ob morebitni uspešni prodaji bi si lahko banka povrnila dano posojilo.

Rovere se je s kriminalisti srečal že pred desetimi leti. Leta 2004 je zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja v podjetju Konus zoper njega potekala sodna preiskava na celjskem sodišču, vendar je bila pozneje ustavljena, Rovere pa spoznan za nedolžnega.

Rovere postal tudi predsednik upravnega odbora Livarja Rovere se je kot uspešen poslovnež pojavil še v enem od večjih slovenskih podjetij – v Livarju iz Ivančne Gorice. Predsednik upravnega odbora podjetja s 470 zaposlenimi, ki izdeluje ulitke, rešetke in pokrove, je postal 17. decembra 2014.

A vstop v podjetje je bil nenavaden. Banki Unicredit in Hypo sta decembra 2012 prodali za 4,5 milijona evrov terjatev do Livarja celjskemu podjetju Vimpro, za katerim je najprej stal podjetnik albanskega rodu Hysen Lutolli, pozneje pa je v Vimpro vstopil avstrijski davčni svetovalec Michael Knaus. To je ista oseba, ki je za en evro od Tomaža Lovšeta kupila Diners Club Slovenia. Banki, ki sta reševali Livar, ki je bil pred stečajem, sta decembra 2012 zahtevali, da predsednik uprave postane Franc Rovere. Dve leti pozneje je na čelo Livarja prišel njegov bratranec Vojko Rovere.

Ne spreglejte