Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
6.43

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Senko Pličanič Janez Šušteršič

Četrtek, 31. 1. 2013, 6.43

4 leta, 7 mesecev

Šušteršič: Predsednik vlade blokira nekatere nujne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanci so se seznanili z odstopoma ministra za finance Janeza Šušteršiča ter ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča, s čimer jima je tudi uradno prenehala funkcija ministra.

Šušteršič in Pličanič bosta v prihodnje sicer še opravljala tekoče posle, dokler ju premier Janez Janša ne nadomesti.

Odstopila sta potem, ko je DL izstopila iz koalicije Šušteršič in Pličanič sta odstopila potem, ko se je DL 23. januarja odločila za izstop iz koalicije. Tako je uresničila grožnjo z izstopom, če premier zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije o njegovem premoženjskem stanju ne odstopi ali gre v DZ po zaupnico. Poleg odstopa obeh ministrov iz vrst DL je z mesta predsednika DZ odstopil tudi predsednik DL Gregor Virant.

Janša lahko imenuje nova ministra ali pa resorja zaupa drugima ministroma Po seznanitvi z odstopoma v DZ mora premier v desetih dneh v imenovanje predlagati nova ministra ali pa vodenje teh resorjev zaupati kateremu od preostalih članov vlade oziroma lahko vodenje resorjev začasno prevzame sam. Pličanič je na sredini novinarski konferenci dejal, da računa, da bo premier odločitev sprejel danes ali najpozneje v petek.

Pličanič poslance pozval, naj podprejo pripravljene zakonske predloge Pličanič je ob seznanitvi z njegovim odstopom v DZ povedal, da so na ministrstvu kljub relativno kratkemu času postorili veliko. Pokazali so, da je stanje v sodstvu zaskrbljujoče, javni sektor pa marsikje neracionalen in nekakovosten. Pličanič je DZ zato pozval, naj kljub njegovemu odstop podprejo več nujnih zakonskih rešitev. Med temi je izpostavil novelo stečajnega zakona, noveli zakona o sodiščih in sodniški službi ter novele zakona o državni upravi, zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o javnih uslužbencih.

Šušteršič: Pot do oblikovanja nove večine v parlamentu bo izjemo težka Ker je DL izstopila iz koalicije, je prav, da odstopijo tudi njeni ministri, pa je v nagovoru ob seznanitvi DZ z njegovim odstopom dejal Šušteršič. Prav tako pa bi bilo po njegovih besedah prav, da bi zaradi izstopa stranke iz koalicije s svojih položajev odstopili vsi tisti, ki so položaje dobili na podlagi koalicijske pogodbe. Šušteršič je tudi opozoril, da bo pot do oblikovanja nove večine v parlamentu izjemo težka. "Sodelovati bi namreč morali s stranko, ki ima prav tako velik problem s poročilom protikorupcijske komisije, pa so ta problem zaenkrat zgolj pospravili v predal," je povedal.

Šušteršič: Janković z odstopi ne bi smel biti preveč varčen Kot je dodatno ocenil v izjavi novinarjem po seji DZ, bi bilo pametno, da DL, SLS in DeSUS skupaj izoblikujejo neko novo ponudbo in se tudi skupaj pogovarjajo o možnih rešitvah ali novi vladi. Če bo vlada imela program, za katerega je vredno delati od jutra do večera, pa zagotavlja, da je pripravljen biti minister. Na vprašanje, ali z odstopom Zorana Jankovića z vrha PS za povezovanje ne bi bilo ovir, pa je odgovoril, da ima Janković "več položajev, s katerih lahko odstopi". "Z odstopi ne bi smel biti preveč varčen," je dodal Šušteršič.

"Janša blokira nekatere nujne ukrepe" Na seji DZ je pokomentiral tudi aktualni gospodarski položaj v državi. Kot je dejal, je res, da je financiranje proračuna zagotovljeno do junija. "Res je pa tudi, da če bomo zaradi tega dvignili vse depozite, ki jih ima država v bankah, bo veliko pred tem resno ogrožena njihova likvidnost," je pojasnil. Na ministrstvu so zato že januarja pripravili vse potrebno za novo izdajo dolarske obveznice. Lahko bi izdali petletno s stroški zadolževanja med 3,5 in 4 odstotki. Vendar je predsednik vlade Janez Janša po besedah Šušteršiča naročil, da te aktivnosti ustavijo in tema ni bila uvrščena na sejo vlade. Prav tako na sejo vlade ni bil uvrščen predlog za imenovanje neizvršnih direktorjev slabe banke, treh strokovnjakov, ki bi bili po oceni Šušteršiča najboljše zagotovilo za učinkovitost in strokovnost slabe banke. Po njegovih besedah premier Janez Janša na ta način "blokira nekatere nujne ukrepe".

Šušteršič se odreka finančnemu nadomestilu Politikom je nazadnje zaželel "veliko več premišljenosti in odgovornosti, ko smo jo videli v zadnjih tednih", obenem pa javnosti sporočil, da se odreka finančnemu nadomestilu. Šušteršič je po končani seji DZ na vprašanje, kaj bo sedaj počel, odgovoril, da si bo najprej "uredil življenjepis v evro obliki in ga poslal na nekaj naslovov". Če to ne bo uspešno, se bo, pravi, prijavil na zavod za zaposlovanje "in vprašal, kakšne so pravice brezposelnega". "Kaj bo politika prinesla, pa bomo še videli," je dodal.

Nad odhodi iz DL ni razočaran Komentiral je tudi odhod Tomaža Štiha kot programskega tajnika stranke in izstop Dejana Krušca iz stranke. Pojasnil je, da nad odhodi ni razočaran, temveč oba razume. "Morda nismo bili dovolj pametni, da bi našli še kakšno vmesno rešitev, ali pa za to ni bilo možnosti," je ocenil.

Pličanič pa na vprašanje, ali je bila odločitev DL za izstop iz koalicije napaka, ni želel odgovarjati oz. tega ne komentira. V izjavi novinarjem po seji DZ je ob tem vprašanju spomnil le, da je bil sklep DL za izstop iz koalicije sprejet soglasno.

Odhod napovedali tudi DeSUS in SLS Če se Janša ne umakne, sta po objavi omenjenega poročila protikorupcijske komisije odhod iz koalicije napovedali tudi DeSUS in SLS. V slednji bodo počakali na konec februarske seje DZ, svet DeSUS pa bo o izstopu iz koalicije predvidoma odločal 5. februarja.

Ne spreglejte