Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
10.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

6

Natisni članek

Dragica Kotnik tožilstvo Drago Šketa suspenz

Torek, 11. 7. 2017, 10.29

6 let, 7 mesecev

Suspenz tožilke Dragice Kotnik po skoraj štirih letih prenehal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

6

Dragica Kotnik | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Sodišče je 21. junija ustavilo kazenski postopek proti višji državni tožilki Dragici Kotnik, zato je njen suspenz po zakonu prenehal, tožilka se zdaj lahko vrne na svoje delovno mesto. A tožilec Bogdan Matjašič se je na sklep že pritožil.

Kotnikova je že od leta 2013 suspendirana, ker je bila proti njej pravnomočno uvedena preiskava zaradi domnevnega posredovanja osnutkov tožilskih dokumentov z osebnimi podatki in kršitve predpisov o varstvu osebnih podatkov. Del osnutka dokumenta iz spisa v zadevi Baričevič, ki jo je kot tožilka preiskovala, je bil tudi objavljen v medijih.

Ker je Okrajno sodišče v Ljubljani 21. junija sprejelo sklep, s katerim je bil kazenski postopek ustavljen, je z dnem izdaje sklepa o ustavitvi "suspenz prenehal in višja državna tožilka se torej lahko vrne na mesto višje državne tožilke na vrhovnem državnem tožilstvu. Šele v primeru, da bo ta odločitev sodišča obstala in postala pravnomočna, pa se bo suspenz odpravil skupaj z vsemi njegovimi posledicami," sporočajo iz urada vrhovnega državnega tožilca Draga Škete.

A tožilec okrožnega državnega tožilstva v Krškem Bogdan Matjašič se je na sklep sodišča že pritožil, zato suspenz še ne bo odpravljen. Tožilec v pritožbi trdi, da je bilo zmotno ugotovljeno dejansko stanje in da niso bili upoštevani vsi termini tožilkine nedosegljivosti sodišču, zaradi česar naj zastaranje primera še ne bi nastopilo.


Preberite še:


Je zadeva zastarala?

Konec marca je preteklo šest let, odkar naj bi bilo kaznivo dejanje storjeno, zakonsko določeni absolutni zastaralni rok je torej potekel, a "kazenski pregon v tej zadevi še ni zastaral, ker zastaranje ni teklo v času, ko se je tožilka izmikala sodišču", so takrat trdili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Ker je sodišče menilo, da se je Kotnikova izogibala sodišču, jo je marca dalo prisilno pripeljati, da ji je vročilo vabilo na obravnavo. Sodnica Staša Dolenc Lazar, že peta sodnica, ki vodi postopek v tej zadevi, je nato od marca do junija razpisala še vrsto obravnav, ki pa jih je vsako posebej nekaj dni pred napovedano obravnavo odpovedala.

Kotnikova: Postopek je politično motiviran

Kotnikova ves čas postopka trdi, da zakonskih razlogov za preiskavo proti njej ni in da je takratni generalni državni tožilec Zvonko Fišer suspenz uvedel nezakonito. "Gre za tipično politično odločanje, glede na to, da zakonski razlogi niso bili podani. Prepričana sem, da zato, ker vodilnim osebam na policiji in tožilstvu ni bilo všeč moje delo pri določenih primerih. To je nujno pripeljalo do odkritja vpletenosti oseb, ki se jih v Sloveniji ne preganja. Govorim o osebah, ki uživajo absolutno imuniteto, nepisano sicer, ki se jih ne sme preiskovati," je lani povedala v intervjuju za Siol.net.

Ne spreglejte