Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2017,
9.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Dragica Kotnik pravosodje

Sreda, 29. 3. 2017, 9.53

6 let, 7 mesecev

Suspendirano tožilko iz afere bulmastifi prisilno privedli pred sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Dragica Kotnik | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki je od leta 2013 v suspenzu, je policija na podlagi trajnega naloga ljubljanskega okrajnega sodišča prisilno privedla pred sodišče, ker naj ne bi dvigovala sodnih pošiljk. Kotnikova je sodišče že zapustila.

Višja državna tožilka je že od leta 2013 suspendirana, ker je bila proti njej pravnomočno uvedena preiskava zaradi posredovanja osnutkov tožilskih dokumentov z osebnimi podatki in kršitve predpisov o varstvu osebnih podatkov. Del osnutka dokumenta iz spisa v zadevi Baričevič, ki jo je kot tožilka preiskovala, je bil tudi objavljen v medijih.

Obtožena je zlorabe uradnega položaja, sodnih obravnav pa naj se ne bi udeleževala, niti naj ne bi dvigovala sodnih pošiljk. Sodnica Staša Dolenc Lazar je že peta sodnica, ki vodi postopek v tej zadevi, tožilec pa je Bogdan Matjašič.


Dragica Kotnik: Sem edina iz pravosodja, ki sem se uprla političnim vplivom, zato sem šikanirana


Policisti so danes na podlagi trajne odredbe za privedbo, ki jo je izdalo Okrajno sodišče v Ljubljani, na domačem naslovu v Kopru našli iskano 54-letno državljanko Slovenije. Žensko je ljubljansko sodišče iskalo zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in drugih kaznivih dejanj. 54-letnico je policija na podlagi veljavne odredbe za privedbo privedla na Okrajno sodišče v Ljubljani, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Sodišče: Zadeva še ni zastarala

Sodni postopek zoper Kotnikovo se nanaša na dejanja iz marca 2011, šest let, kolikor po zakonu traja zastaralni rok za tovrstna kazniva dejanja, pa se je izteklo včeraj. Zato smo na vrhovno državno tožilstvo naslovili vprašanja o tem, ali bo generalni državni tožilec Zvonko Fišer suspenz odpravil in kdaj se bo Kotnikova vrnila na delo.

"Kazenski pregon v tej zadevi še ni zastaral, ker zastaranje ni teklo v času, ko se je tožilka izmikala sodišču. O tem, koliko časa zastaranje ni teklo, bo moralo odločiti sodišče, pred katerim teče kazenski postopek," so odgovorili z vrhovnega državnega tožilstva.

Zakon pravi, da zastaranje ne teče v času, ko "je storilec nedosegljiv za državne organe". Vprašanje je torej, ali nedosegljivost pomeni to, da ne prihaja na obravnave in ne sprejema pošte, ali pa mora za zadržanje zastaranja biti izčrpana tudi možnost prisilne privedbe.

Zadeva Baričevič
Dragica Kotnik je kot tožilka preiskovala primer Baričevič, v katerem so bulmastifi do smrti pogrizli svojega lastnika Sašo Baričeviča. Kotnikova si je med drugim prizadevala, da bi ugotovila, ali je bila na kraju nesreče prisotna tudi tretja oseba, domnevno odvetnik Miro Senica, partner takratne notranje ministrice Katarine Kresal. Ta sum je policija pozneje ovrgla.

Spor s KPK
Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo je takrat vodil zdajšnji minister za pravosodje Goran Klemenčič, je Kotnikovo naznanila policiji, ker naj bi leta 2011 zlorabila položaj, ko je opustila pregon zoper nekdanjega komandirja policijske postaje Bled, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Tožilstvo je kazensko ovadbo proti njej pozneje zavrglo.

"Razlogov za preiskavo ni"

Kotnikova za odziv ni dosegljiva, je pa za naš medij oktobra lani dejala, da zakonskih razlogov za preiskavo proti njej ni. "Gre za tipično politično odločanje, glede na to, da zakonski razlogi niso bili podani. Prepričana sem, da zato, ker vodilnim osebam na policiji in tožilstvu ni bilo všeč moje delo pri določenih primerih. To je nujno pripeljalo do odkritja vpletenosti oseb, ki se jih v Sloveniji ne preganja. Govorim o osebah, ki uživajo absolutno imuniteto, nepisano sicer, ki se jih ne sme preiskovati," je še povedala.

Ne spreglejte