Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2013,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

praznik Anton Stres

Nedelja, 31. 3. 2013, 10.22

8 let

Stres, Turnšek in Erniša spomnili na pomen velikonočnega sporočila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na veliko noč potekajo praznična bogoslužja. Ljubljanski nadškof Anton Stres je ob tem dejal, naj zmagoslavno velikonočno sporočilo odjekne v današnji čas.

Mariborski nadškof Marjan Turnšek je vernike pozval, naj povedo, kaj zaznavajo za različnimi krizami. Evangeličanski škof Geza Erniša pa je poudaril pomen pozornosti za tiste, ki težko živijo.

Ljubljanski nadškof metropolit Stres je v pridigi pri velikonočni maši v Ljubljani dejal, da so morali tudi apostoli prehoditi pot od nevere k veri. "Pravzaprav je bila zanje, ki so neposredno doživeli vso brezupnost, grozljivost in škandalozno katastrofo Jezusovega trpljenja in smrti, vera še težja, saj sta bila tudi njihov obup in razočaranje nad Jezusovim navideznim koncem neprimerno hujša," je dejal.

"Naj tudi v ta naš sivi, borni in bedni trenutek odjekne zmagoslavno velikonočno sporočilo" Razpoloženje na prvo velikonočno jutro, kot ga opisujejo evangelisti, je bilo po Stresovih besedah precej podobno našemu "zaradi različnih razočaranj in strahov, ki se zadnje čase plazijo tudi po naši domovini". "Naj tudi v ta naš sivi, borni in bedni trenutek odjekne zmagoslavno velikonočno sporočilo: 'Kristus je vstal!'" je pozval.

Mariborski nadškof metropolit Turnšek je pri velikonočni maši v Mariboru vernike pozval, naj povedo, kaj "zaznavajo z očmi vere za različnimi krizami, kaj za sovražnim govorom, kaj za pohvalami, kaj za Kočevskim rogom, Teharjami in Barbarinim rovom in kaj za 'klicem dobrote', za velikodušnostjo vseh, ki so darovali za najbolj prizadete v lanskih poplavah in drugih stiskah in potrebah..."

"Za vsem prepoznavamo Kristusa, ki vse - žrtve in rablje, revne in bogate, tiste, ki sovražno govorijo, in tiste, ki blagoslavljajo - ljubi do konca," je dejal.

"Vidimo, kar vidimo v Jezusovi smrti, ko je z isto smrtjo, s katero so ga ljudje ubili, sam odrešil te iste ljudi. To je pogled in proces sprave, ki se prične pri žrtvi in konča pri rablju. Vstajenjska vera je potrebna tudi zato, da verjamemo, da se bo enkrat lahko to zgodilo tudi v naši domovini. Lahko pa se pri meni, v mojem srcu prične že zdaj," je dejal. Slovenija takšen pogled po njegovi oceni vedno bolj potrebuje.

Evangeličanski škof Erniša pa je v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah dejal, da "nas beseda velike noči bodri in opogumlja, da ni potrebno, da bi v tem svetu in med nami vse bilo tako prazno, hladno, nevljudno". V luči teh besed je treba sprejeti vsebino velike noči, ki je zapisana življenju in ne smrti, torej življenju, ki pa svoj pravi smisel in namen doseže v povezanosti s sočlovekom, je poudaril.

"S posebno pozornostjo moramo zato ob teh praznikih misliti in medse sprejeti tiste, ki težko živijo in ki nimajo več moči, da bi krmilo življenja obrnili v pravo smer," je dejal.

Ne spreglejte