Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
12.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anton Stres Janez Janša Janez Janša

Sreda, 16. 1. 2013, 12.47

7 let, 12 mesecev

Stres: Samo sodišče lahko razsoja o krivdi Jankovića in Janše (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsakdo velja za nedolžnega, dokler mu sodišče ne dokaže drugače, je na današnji novinarski konferenci dejal ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Anton Stres.

"Politična kriza, ki je zajela Slovenijo, zbuja resno zaskrbljenost. Potem ko je vse kazalo, da smo stopili na pot gospodarskega okrevanja in družbene stabilizacije, so čez noč ogroženi napori in dosežki vladne koalicije, s tem pa so ogrožene tudi reforme, za katere vemo vsi, da so nujno potrebne," je dejal Anton Stres in zavrnil očitke, da bi se cerkev vmešavala v aktualno politično dogajanje.

Cerkev vrši moralni pritisk "Moja naloga je, da vršim moralni pritisk, ne morem pa dajati poduka," je poudaril Stres in dodal, da je cerkev civilna družba in se zato lahko oglaša, se pa vzdržuje sodb.

Po njegovo je sodišče edino, ki lahko razsoja o krivdi Zorana Jankovića in premierja Janeza Janše, ki ju Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sumi koruptivnih dejanj. "Samo sodišče lahko opredeli krivdo ali nedolžnost. Do takrat pa je njima prepuščeno, kaj bosta naredila," je dejal. Pravnik Andrej Naglič pa je dejal, da se politično odgovornost preverja na volitvah, v primeru Komisije za preprečevanje korupcije pa gre za osebno odločitev Jankoviča in Janše.

Na vprašanje, kako bi ravnal, če bo sodišče krivdo Janši in Jankoviću dokazalo, pa je odgovoril: "Potem bi ju pozval k odstopu." Dodal je, da gre zdaj za skupno dobro, zato je treba politično krizo čim prej končati.

Verniki naj molijo za domovino "Številni ekonomisti nas prav tako svarijo pred hudimi posledicami, ki jih bomo utrpeli kot posamezniki in kot država, če se bosta verodostojnost gospodarskih reform in politična stabilnost v državi ponovno zamajali. Zato pozivamo vse politične dejavnike, ki v teh dneh sprejemajo usodne odločitve, da postavijo skupno dobro državljank in državljanov ter vse narodne in politične skupnosti odločno na prvo mesto in takoj poiščejo takšen izhod iz krize, ki bo ohranjal doseženo raven reform in jih razvijal naprej v začrtani smeri," je dejal Anton Stres in razložil, da moralni pritisk cerkev vrši na javno mnenje, ki lahko vpliva na politiko.

Vse verne državljane je Stres še pozval, naj se združijo v molitvi za domovino.

Ne spreglejte