Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
14.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska komisija

Sreda, 13. 5. 2015, 14.42

7 let, 12 mesecev

Štiri jedrnate lekcije Evropske komisije Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska komisija Sloveniji priporoča predvsem, naj zmanjša primanjkljaj, zagotovi več konkurenčnosti na trgu dela, sprejme strategijo za državno premoženje in skrajša sodne postopke.

Evropska komisija je danes na podlagi ocene reformnih programov in programov stabilnosti, ki so ji jih poslale države članice, objavila priporočila za posamezne države članice EU. Gre za usmeritve nacionalnim vladam glede proračunskih, ekonomskih in socialnih politik za spodbujanje rasti, konkurenčnosti in ustvarjanja delovnih mest.

Bruselj je Sloveniji priporočil štiri sklope ukrepov:

1. Zmanjšanje primanjkljaja, pokojninska in zdravstvena reforma Slovenija naj že letos odpravi presežni primanjkljaj, prihodnje leto pa naj zmanjša primanjkljaj za 0,6 odstotka BDP. Sprejme naj zakon o fiskalnem pravilu in ustrezno spremeni zakon o javnih financah. Nadaljuje naj reformo pokojninskega sistema. Do konca leta mora sprejeti zdravstveno reformo in reformo dolgotrajne oskrbe.

2. Trg dela: prevetritev minimalne plače, konkurenčnost, zmanjšanje dolgotrajne brezposelnosti V posvetovanju s socialnimi partnerji naj prevetri mehanizem za določanje minimalne plače, in preveri zlasti pomen socialnih dodatkov in podpor v zvezi z delavci, ki so pod pragom revščine, ustvarjanjem delovnih mest in konkurenčnostjo. Na področju trga dela nam Bruselj še svetuje, naj povečamo zaposljivost nizko kvalificiranih kadrov ter starejših delavcev, sprejmemo ukrepe za zmanjšanje dolgotrajne brezposelnosti in spodbude, da bi bili delavci več časa na trgu dela.

3. Zmanjšanje slabih posojil, prestrukturiranje podjetij, jasna strategija za upravljanje z državnim premoženjem Bruselj Sloveniji priporoča, naj zmanjša obseg slabih posojil s tem, da določi specifične cilje, izboljša naj zmogljivost za nadzor kreditnih tveganj. Slovenija naj nadaljuje prestrukturiranje podjetij in ohrani močno korporativno upravljanje v DUTB. Komisija predlaga ukrepe za olajšanje financiranja malih, srednjih in mikro podjetij ter meni, da mora Slovenija sprejeti strategijo za upravljanje z državnim premoženjem z jasno klasifikacijo premoženja, uvesti letni načrt upravljanja in uveljaviti kriterije za izvedbo.

4. Skrajšanje sodnih postopkov Slovenija naj zagotovi, da bodo reforme za izboljšanje učinkovitosti sodnega sistema skrajšale sodne postopke.

O predlogih priporočil za posamezne države bodo junija razpravljali ministri držav članic EU. Nato jih bodo voditelji držav in vlad potrdili na zasedanju Evropskega sveta 25. in 26. junija v Bruslju. Dokončno bo priporočila potrdil Svet EU za gospodarske in finančne zadeve (ECOFIN) na julijskem zasedanju. Države članice bodo nato morale priporočila izvesti in jih vključiti v svoje nacionalne politike ter proračunske načrte za obdobje 2016–2017, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Ljubljani.

Ne spreglejte