Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2017,
17.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Vrhnika onesnaženje požar Kemis

Petek, 2. 6. 2017, 17.16

6 let, 6 mesecev

Požarna inšpekcija za zdaj v Kemisu ni ugotovila pomanjkljivosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
kemis | Foto STA

Foto: STA

V dneh po požaru v vrhniškem podjetju Kemis so se poleg drugih inšpekcijskih služb aktivirali tudi v zdravstvenem inšpektoratu, kjer so vodstvom šol in vrtcev na območju Vrhnike in nekaterih okoliških občin svetovali glede preventivnih ukrepov. Nadzore je opravil tudi inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Zdravstveni inšpektorat je v dneh po požaru, ki je 15. maja izbruhnil v podjetju za ravnanje s kemičnimi odpadki Kemis in povzročil okoljsko onesnaženje, opravil inšpekcijske preglede v vrhniških vrtcih in šolah, v katerih so preverjali, ali ustanove izvajajo priporočene ukrepe civilne zaščite in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Glede na informacije o možnih vplivih požara na širše območje so danes svoje svetovalne aktivnosti razširili še na območje Logatca, Borovnice, Kamnika pod Krimom in Brezovice pri Ljubljani.



"Zajem pitne vode zaradi gašenja požara ni bil ogrožen"

Poleg tega so zdravstveni inšpektorji preverjali tudi stanje pitne vode na območju Vrhnike. "Upravljavec tega sistema je z analizo dejavnikov tveganja, opravljeno v okviru notranjega nadzora, ocenil, da zajem pitne vode zaradi gašenja požara ni bil ogrožen, ker je geografsko precej oddaljen od mesta požara," so zapisali.

Zaradi onesnaženja potoka Tojnica so zdravstveni inšpektorji preverili tudi stanje drugih vodooskrbnih sistemov na območju Ljubljanskega barja ter ugotovili, da vodni viri zaradi onesnaženja reke Ljubljanice niso ogroženi.

Na zdravstvenem inšpektoratu so sicer napovedali, da bodo tudi v prihodnje poostreno nadzorovali vse parametre, ki so bili preseženi v potoku Tojnica.

Kemisu opozorilo zaradi "nekaj administrativnih napak"

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami pa je od požara v Kemisu opravil izredni nadzor za področje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter požarni nadzor.

Na področju zaščite in reševanja so preverili ustreznost dokumentacije v podjetju ter ugotovili, da ima Kemis izdelano predpisano oceno ogroženosti in načrt zaščite in reševanje. Pomanjkljivosti niso ugotovili, so pa ugotovili "nekaj administrativnih napak", ki jih mora Kemis odpraviti do 1. avgusta. Po pojasnilih glavnega inšpektorja Milivoja Dolščaka, so v zvezi s tem podjetju izrekli tudi opozorilo na podlagi zakona o inšpekcijskem nadzoru ter zakona o prekršku.

Dokončne ugotovitve bodo znane konec prihodnjega tedna

Nadzor nad področjem varstva pred požarom pa še ni zaključen, ker še nimajo celotne dokumentacije, je pojasnil Dolščak. Doslej so ugotovili, da Kemis ima požarni red, načrt evakuacije ter požarni načrt, ki so ga predali tudi ustrezni gasilski enoti. Izvajali so usposabljanja delavcev, vzdrževali opremo ter imeli pogodbo o prenosu signala za javljanje požara na zunanje podjetje.

Na podlagi dosedanjih ugotovitev požarni inšpektorji Kemisu doslej niso izrekli še nobenega inšpekcijskega ukrepa, dokončne ugotovitve pa bodo znane šele konec prihodnjega tedna, je dodal glavni inšpektor.

Ta je sicer še pojasnil, da je bil dežurni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v Kemisu že v času gašenja in sodeloval na intervenciji. "Prva ocena dežurnega inšpektorja že na kraju nesreče je bila, da gasilci in druge sile zaščite in reševanja medsebojno dobro sodelujejo in da je intervencija vodena zelo učinkovito, delovanje vseh intervencijskih služb pa izjemno požrtvovalno," je povedal.

Ne spreglejte