Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2013,
7.09

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

javni sektor stavka Senko Pličanič

Torek, 22. 1. 2013, 7.09

4 leta, 7 mesecev

Stavka se bo ponekod začela že ob polnoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dan pred napovedano stavko javnega sektorja se bo popoldne sestala koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Vodja koordinacije Janez Posedi pravi, da se bodo dogovarjali o nadaljnjih aktivnosti, priprave na stavko, ki naj bi se ponekod začela že ob polnoči, pa naj bi bile praktično že končane.

Pogajanj pred stavko verjetno ne bo več Možnosti, da bi sindikati z vladno stranjo še pred stavko vnovič sedli za pogajalsko mizo, so zelo majhne. Kot so se dogovorili na zadnjih pogajanjih v ponedeljek, je namreč sedaj na ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču kot vodji vladnih pogajalcev, da na vladi preveri, če lahko dobi mandat za pogajanja o masi za plače javnih uslužbencev.

Preklic stavke le v primeru sporazuma o reševanju vseh stavkovnih zahtev Minister je zatrdil, da bo naredil vse, da bo to jasno v najkrajšem možnem času, najkasneje pa danes. Ob tem je Pličanič priznal, da do zdaj volje za pogajanja o masi za plače na vladni strani ni bilo in je po njegovem mnenju tudi zdaj ne bo. Sindikati pa opozarjajo, da bi stavko preklicali le v primeru sklenitve sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev, ki so jih skupno postavili sedem, pogajanja o masi za plače pa so ena od njih.

Protestni shodi po večjih mestih pet minut čez poldne O nadaljevanju pogajanj se bosta pogajalski strani uskladili, ko bo znana odločitev vlade glede mandata vladne pogajalske skupine. Pličanič upa, da bi se pogajanja lahko nadaljevala v sredo ali četrtek. Tako vse kaže, da v sredo stavka bo. Po napovedih sindikalne strani naj bi se ji pridružilo okoli 100.000 zaposlenih. Posedi pravi, da so vse priprave nanjo praktično končane, vključno z organizacijo protestnih shodov, ki bodo po večjih mestih pet minut čez poldne.

Stavko načeloma podpirajo tudi v SPS Danes dopoldne se bo sicer sestal svet Sindikata policistov Slovenije (SPS) in se opredelil do splošne stavke javnega sektorja. Po besedah predsednika SPS Zorana Petroviča je stavka izključno sredstvo, ne pa cilj. Stavko načeloma v SPS podpirajo. V kolikor bodo šle stavkovne aktivnosti v smeri ureditve in izboljšanja statusa policistov, pa se bodo po njegovih besedah stavki pridružili.

Ne spreglejte