Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2011,
7.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

medicinska sestra stavka

Četrtek, 27. 10. 2011, 7.31

5 let, 2 meseca

Stavka medicinskih sester v UKC Ljubljana se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okoli 140 medicinskih sester na UKC Ljubljana je začelo stavkati. Ker tudi v tokratnih pogajanjih z vodstvom zavoda niso prišli do dogovora o stavkovnih zahtevah sester, pa bodo s stavko nadaljevale.

Del medicinskih sester, ki delajo v enotah intenzivne terapije III v UKC Ljubljana, je začelo stavkati. Te medicinske sestre imajo namreč doseženo srednješolsko izobrazbo, pri svojem delu pa posegajo v delokrog diplomiranih medicinskih sester. Nekatere sestre tudi ob 500 evrov Po novi pogodbi, ki jo je vodstvo UKC ponudilo tem medicinskim sestram, a je niso podpisale, namreč ne morejo napredovati v delu za diplomirano medicinsko sestro. Te medicinske sestre imajo namreč kombinirane pogodbe, del za srednje medicinske sestre, del pa za diplomirane sestre. Kljub temu pa so jim zadnjo plačo izplačali na podlagi teh nikoli podpisanih pogodb, po katerih sestre ne bi več imele priznanih napredovanj, ki so jih v preteklosti dosegle za delo diplomirane sestre. Zaradi tega naj bi bile nekatere tudi ob 500 evrov. Cevc: Nestrt oreh pogajanj ostaja vprašanje glede napredovanj Vodstvo UKC in predstavniki Sindikata Kliničnega centra so se pogajali, a pogovori niso obrodili sadov, je povedal predsednik omenjenega sindikata Matija Cevc. Nestrt oreh pogajanj ostaja vprašanje glede napredovanj, in dokler se ne bodo zbližali glede tega, stavka ostaja, je napovedal. Ministrstvo bo sestram, ki so diplomirale med delom, priznalo del napredovanj Cevc sicer priznava, da so se v pogajanjih pred začetkom stavke dogovorili, da bo ministrstvo sestram, ki so diplomirale med delom, priznalo del napredovanj za preteklo delo. Poleg tega bo UKC vsem sestram, ki posegajo v delokrog diplomiranih, plačal dodatno izobraževanje. Posedi: To, kar se dogaja s sestrami, je navadna sramota Predsednik sindikata Pergam, katerega del je sindikat KC, Janez Posedi pa meni, da je to, kar se dogaja s sestrami, navadna sramota. Omogočanje izobraževanja sestram pa se mu zdi sprenevedanje, saj se bi s tem samo dalo na papir nekaj, kar so delale že 25 let.

Cevc predlaga, da pri teh sestrah spregledajo izobrazbo Cevc tako predlaga spregled izobrazbe pri teh sestrah. Tako naj država sestram, ki že 25 let opravljajo dela, ki posegajo v delokrog diplomiranih, prizna izobrazbo ne glede na formalni proces izobrazbe. Strokovna direktorica kliničnega centra Brigita Drnovšek Olup pa poudarja, da tiste sestre, ki se ne bodo želele šolati, bodo v prihodnosti opravljali samo delokrog, ki ga zahteva njihova izobrazba.

Vrhunec: Pogajanja ne pomenijo, da bi morala samo ena stran v vsem popustiti Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec pa je poudaril, da so večini stavkovnih zahtev medicinskih sester ugodili. Vendar pa pogajanja ne pomenijo, da bi morala samo ena stran v vsem popustiti, je dejal.

Vlada sprejela aneks h kolektivni pogodbi, a težava ostaja Na odločitev medicinskih sester o nadaljevanju stavke pa ni vplivala niti odločitev aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, ki naj bi uredil del težav, zaradi katerih so se sestre odločile za stavko.

Medicinske sestre bodo imele dve pogodbi o zaposlitvi Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Ivana Eržena bodo vse medicinske sestre, katerih delo posega v delokrog diplomiranih, imele dve pogodbi o zaposlitvi. Sedemdeset odstotkov plačila bo predstavljala pogodba o zaposlitvi diplomirane medicinske sestre, preostalih trideset pa pogodba za delo srednje medicinske sestre. Srednja medicinska sestra je sicer običajno uvrščena v 21. plačni razred, diplomirana pa v 33.

"Izračuni, s katerimi so prišli do teh aneksov, so popolnoma zgrešeni" Vendar pa vodja stavkovnega odbora na UKC Vesna Rugelj napoveduje, da takšnega aneksa ne nameravajo podpisati. Cevc pa je dejal, da se sicer strinjajo s tem, da aneks dopušča kombinirane pogodbe, ne pa s tem, da ne bo napredovanj v delu, ki se nanaša na delo diplomirane medicinske sestre. "Izračuni, s katerimi so prišli do teh aneksov, so popolnoma zgrešeni," je zatrdil.

Marušič podpira prizadevanja medicinskih sester, a ne s stavko Na stavko medicinskih sester so se odzvali tako drugi sindikati na področju zdravstva, kot tudi minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle Dorjan Marušič. Sindikati medicinske sestre podpirajo, nekateri celo razmišljajo, da bi se jim pridružili. Medtem pa je minister dejal, da se mu ne zdi prav, da se stanje zaostruje s stavko. Bolj primerna se mu zdi mediacija, pričakuje pa, da bo spor rešen čim prej.

Kljub stavki je delo potekalo nemoteno Delo v UKC je sicer kljub stavki potekalo nemoteno, saj so ga reorganizirali. Obravnava bolnikov pa besedah Vrhunca še naprej ostaja pravočasna, kakovostna in varna. Drnovšek Olupova poudarja, da ne bi smelo priti do nobenih težav zaradi stavke sester tudi ob prihajajočih praznikih. Ob tem je zanikala, da bi zaradi stavke odpovedovali načrtovan program dela.

Svet pacientov UKC pa je zaradi stavke zaskrbljen. Poudarili so, da se v enotah, kjer poteka stavka, zdravijo najtežji bolniki, ki za svoje zdravljenje potrebujejo stabilno in mirno okolje, stavka pa po njihovem mnenju med bolnike in zaposlene po nepotrebnem vnaša nemir.

Vodstvo UKC: Rešitev problema je pred sindikati in vlado Vodstvo UKC je aneks h kolektivni pogodbi pozdravilo in poudarilo, da je sedaj je rešitev problema pred sindikati in vlado, da aneks podpišejo.

Ne spreglejte