Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2013,
16.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stavka sindikati javni uslužbenci Pergam

Torek, 22. 1. 2013, 16.16

7 let, 12 mesecev

Stavka javnega sektorja: Izogibajte se nenujnim opravkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za sredo napovedane stavke javnega sektorja naj bi se udeležilo več kot 100.000 od skupno 160.000 javnih uslužbencev. V zdravstvenih ustanovah bodo delali po nedeljskem urniku, vrtci pa bodo zaprti.

Čeprav se bodo pogajanja med vladnimi pogajalci in predstavniki sindikatov danes še nadaljevala, je zelo malo možnosti, da za jutri napovedane stavke uslužbencev javnega sektorja ne bi bilo. Začela se bo v sredo 00.01 in bo trajala 24 ur, torej do polnoči. Stavkali bodo učitelji, vzgojitelji, zdravniki, delavci v socialnovarstvenih ustanovah in državni upravi, cariniki, policisti, gasilci, občinski redarji, pazniki v zaporih, kulturniki, raziskovalci ter uslužbenci in uslužbenke javne RTV. Stavkali bodo tudi delavci v zdravstvu – razen članov zdravniškega sindikata Fides. Stavkajoči policisti bodo opravljali nujne naloge varovanja življenja in premoženja ljudi, ne bodo pa na primer izvajali nadzora prometa. Občinski redarji bodo stavkali tako, da na dan stavke na dan ne bodo pisali kazni – razen v primerih, ko bi napačno parkiran avto oviral intervencijske poti ali ogrožal življenja.

Večina vrtcev bo zaprtih Zaprta bo večina šol (od osnovnih do srednjih, visokih in javnih glasbenih šol); so pa ravnatelji poskrbeli za to, da lahko v šole pridejo tisti otroci, za katere starši ne morejo organizirati varstva. Za njihovo prehrano bo poskrbljeno, vzgojno-izobraževalnega programa pa ne bodo izvajali. Podobno bo v dijaških domovih in socialnovarstvenih organizacijah, kjer bodo zaposleni poskrbeli za svoje varovance, a bodo na dan stavke zagotavljali le minimalno storitev. Še največ nevšečnosti bodo zaradi stavke občutili starši, ki imajo otroke v vrtcih, saj bo večina teh zaprtih oziroma bodo organizirali varstvo le za nujne primere. So pa recimo v ljubljanskem Bunkerju že ponudili varstvo za tiste otroke, ki jim starši zaradi zaprtih vrtcev jutri ne bodo mogli zagotoviti ustreznega varstva. Verjetno se bodo podobno organizirali tudi po nekaterih drugih krajih v Sloveniji.

Na upravnih enotah bodo delali počasneje Zaradi stavke ne bodo delali v raziskovalnih zavodih, delo v številnih kulturnih ustanovah bo skrčeno na minimum. Upravne enote bodo odprte, a bodo uslužbenci delali počasneje kot sicer. Precej knjižnici in muzejev bo zaprtih, v gledališčih bodo večerne predstave odigrali kljub stavki. "Glede na to, kako veliko število uslužbencev bo sodelovalo v jutrišnji stavki, bi lahko bilo delo marsikje upočasnjeno. Zato ljudem, ki jutri nimajo nujnih opravkov v javnih ustanovah, svetujem, naj se obisku teh v sredo raje izognejo," svetuje generalni sekretar Sindikata Pergam Jakob Počivavšek in dodaja, da jih je veliko število uslužbencev, ki se nameravajo udeležiti stavke, precej presenetilo. "Toliko večje presenečenje so zaposleni v posameznih sektorjih, ki jih ne bi posebej izpostavljal," je dejal in dodal, da bodo jutri stavkali "praktično vsi" predstavniki poklicev v javnem sektorju, razen pripadnikov Slovenske vojske, ki jim stavko prepoveduje zakonodaja.

V zdravstvu bodo delali kot ob nedeljah Zaradi stavke se lahko zgodi, da bo v zdravstvenih ambulantah ali bolnišnicah odpadel kakšen poseg, ki ni nujen, saj bodo zdravstveni delavci zagotavljali le t. i. minimalen program – delali bodo kot ob praznikih in nedeljah. Nekatere za jutri naročene bolnike so že prenaročili, zagotavljajo pa, da bodo poskrbeli za nujno oskrbo nosečnic in otrok. "Čeprav se stavke ne bo udeležil Fides kot največji sindikat v zdravstvu, pa nameravajo stavkati številni drugi zdravstveni delavci, med njimi tudi kar nekaj zdravnikov," pravi Počivavšek.

Izogibajte se mejnim prehodom Tudi cariniki bodo med stavko opravljali le nujne naloge. Po izkušnjah prejšnjih stavk to pomeni, da bodo zelo verjetno toliko podrobneje pregledovali voznike osebnih vozil in tovornjakov, ki bodo prečkali mejo. "To bi lahko precej podaljšalo čakalne vrste na mejnih prehodih," poudarja Jakob Počivavšek. Dogajanje bodo na svoji koži občutili tudi zaporniki. Tem so pazniki po zakonu sicer dolžni zagotavljati nemoteno varovanje in spremljanje. Zaporniki pa bi bili jutri lahko nekoliko prikrajšani za telovadbo, dolžino obiskov ter sprehodov, saj se tudi pazniki v slovenskih zaporih pridružujejo stavki uslužbencev javnega sektorja.

Ne spreglejte