Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Virant Miro Cerar

Četrtek, 24. 7. 2014, 10.53

8 let

"Stara koalicija" z imenovanjem komisarja ne bo hitela (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada Alenke Bratušek v odhajanju brez dogovora z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem v Bruselj ne bo poslala predloga za evropskega komisarja iz Slovenije.

To je v izjavi novinarjem po seji kolegija predsednice vlade povedal začasni vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han. "Skupna odločitev, tudi na naš predlog, je bila, da se ta trenutek o komisarju vendarle ne odloči. Tudi ideja, da bi predlagali tri imena, od katerih bi komisarja izbral predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, je danes padla v vodo."

Gregor Virant o evropskem komisarju usklajen z Mirom Cerarjem Notranji minister v odhodu Gregor Virant je pred sestankom kolegija predsednice vlade ponovil, da bi moral imeti glavno besedo pri imenovanju evropskega komisarja zmagovalec volitev Miro Cerar.

Tako na današnji seji vlade ne bo podprl morebitnega predloga, da bi v Bruselj poslali listo treh komisarskih kandidatov, o čemer naj bi razmišljala premierka v odstopu Alenka Bratušek, med kandidati pa naj bi bila tudi sama. To, da bodo na seji vlade razpravljali o tem vprašanju, sicer še ni potrjeno.

Virant se je o imenovanju komisarja pogovarjal tudi s predsednikom SMC Cerarjem. Z najverjetnejšim mandatarjem se strinja, da bi morala Slovenija v Bruselj poslati enega, nestrankarskega kandidata. Cerar mu sicer ni povedal, katerega kandidata za komisarja ima v mislih.

Nekdanji predsednik Državljanske liste meni, da bi morala biti Slovenija sposobna izbrati enega kandidata, saj bi se v nasprotnem primeru odpovedala delu suverenosti.

Minister za kulturo v odhodu Uroš Grilc, ki prihaja iz kvote Zavezništva Alenke Bratušek, o imenovanju komisarja meni, da bi moral imeti "zelo široko podporo". Tako je pred sejo vlade odgovoril na vprašanje, ali bodo za komisarko predlagali Bratuškovo. Grilc sicer pravi, da imenovanja komisarja ni na dnevnem redu seje vlade.

Poslovnik vlade sicer omogoča, da se na dnevni red uvrstijo tudi točke, ki v predlogu dnevnega reda niso bile predvidene.

Ne spreglejte